Ratifikálták az orosz-ukrán flottaszerződést

Az ukrán Legfelső Tanácsban az ellenzéki honatyák dulakodtak kormánypárti kollégáikkal, a parlament előtti téren pedig a híveik több ezres tömege csapott össze a kivezényelt rohamrendőrökkel, hogy megakadályozzák az Orosz Fekete-tengeri Hadiflotta szimferopoli állomásoztatása határidejének meghosszabbítását.

A képviselők a házelnökre hulló tojáseső és a teremben gyújtott füstbombák ellenére megszavazták a flottaszerződés ratifikálását, amelynek fejében Oroszország 30 százalékkal olcsóbban szállítja a földgázt Ukrajnának.

A Julija Timosenko Választási Tömb, a Juscsenko-párti Nasa Ukrajina (Mi Ukrajnánk) és az ultranacionalista Szvoboda Országos Egyesülés hívei kedd reggel azzal a szándékkal lepték el az ukrán Parlament térségét, hogy megakadályozzák az orosz flotta ukrajnai állomásoztatásának meghosszabbítását. Bár a civil tiltakozás szervezői több tízezer résztvevőre számítottak, a rendőrség becslése szerint mindössze hétezren skandálták a kormányellenes jelszavakat a törvényhozás plenáris ülésének megnyitásakor.

Odabent az ellenzéki képviselők a szavazógépek tönkretételével, illetve a padsorok zászlókkal történő letakarásával igyekezték megakadályozni a plenáris ülés megnyitását. Annak ellenére viszont, hogy honatyák között heves dulakodás tört ki, és a házelnökre is tojásesőt zúdítottak – sőt több füstbombát is üzembe helyeztek -, az előző kormányzat híveinek nem sikerült megakadályozniuk az orosz-ukrán flottaszerződés parlamenti ratifikálását, amely egyébként végül mindössze három szavazaton múlott.

A Házon belüli feszültség azonban ezt követően sem csökkent, ugyanis a következő napirendi ponton Ukrajna 2010. évi költségvetésének elfogadása szerepelt. Az újabb erőre kapott kézitusa ellenére a kormánypárti képviselőknek ezt is sikerült az előzőnél némileg nagyobb szavazattöbbséggel elfogadniuk.

A szavazás megakadályozásának kudarcát követően az ellenzék tagjai elhagyták az üléstermet, és az utcai tüntetőkhöz csatlakoztak. Az ország nyugati megyéinek polgáraiból verbuvált tömeg ekkor újult erővel próbálta megrohamozni a parlament épületét, ám a rohamrendőrség sikerrel visszaverte a támadást, és gumibotok, valamint könnygáz bevetésével megkezdte a módszeres tömegoszlatást.

Az UNIAN hírügynökség legfrissebb értesülései szerint Julija Timosenko, az ellenzék legbefolyásosabb vezére jelenleg Nyugat-Ukrajnába tart – amely az ukrán nemzeti erők sasfészkének számít -, hogy felkelésre (!) szólítsa a lakosságot a jelenlegi kormány ellen, az előrehozott választások kikényszerítése érdekében. Az ukrán sajtóban több politikai elemző is egy lehetséges polgárháború kitörésének veszélyét emlegeti.

A kijevi történésekkel párhuzamosan az orosz Duma is ratifikálta a kétoldalú flottaszerződést. Az eddig érvényben lévő kétoldalú megállapodás értelmében az orosz hadiflotta 2017-ig állomásozhatott volna a Krím-félszigeten. E szerződés felülvizsgálata 2016-ban lett volna esedékes.

Az oroszbarát ukrán kormányzat azonban a két ország közötti baráti és együttműködési viszony megerősítéseként már az idén újabb 25 évre felajánlotta Moszkvának a szevasztopoli haditengerészeti bázis bérletét, amelynek fejében az elkövetkező években Ukrajna 30 százalékos árengedménnyel vásárolhatja az orosz földgázt.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,