megfenyegette áldozatát

2020.01.21. 17:42

Először bókolt a sértettnek, majd kést rántott a vonaton

Ítéletet hoztak egy férfi ügyében, aki állítólag többször visszatért a fülkében egyedül utazó lányhoz, akivel egyre agresszívabb módon viselkedett.

Fotó: Debreceni Törvényszék

A Püspökladányi Járásbíróság dr. Szilvási László vezette tanácsa 2020. január 21-én távmeghallgatás útján tartott tárgyaláson hozott ítéletet.

A férfi molesztálta, fogdosta az éppen Debrecenbe tartó egyetemi hallgatót, miközben a tudtára adta, hogy közösülne vele és „gyereket csinálna neki” – áll a Debreceni Törvényszék közleményében.

Amikor ezt az ekkor már rettegő sértett megelégelte, és távozni akart a fülkéből, akkor a vádlott elővette a 8,5 centiméter pengehosszúságú rugós kését, és azt a hegyével a lány felé mellmagasságban tartva megfenyegette, hogy „nem mész sehova”.

A vádlott csak a sértett sikoltozására, és segélykérésére menekült el a fülkéből. A zaklatott állapotban lévő egyetemista végül az egyik jegyvizsgálótól kért segítséget, aki értesítette a rendőrséget. A Debrecenben leszálló vádlottat egy az állomáshoz közeli kocsmában a rendőrök elfogták, nála a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használt kést megtalálták és lefoglalták.

A férfi az eljárás során tagadta a bűncselekmény elkövetését, de vallomását az elé tárt tények alapján folyamatosan módosította. Kezdetben tagadta azt is, hogy egyáltalán találkozott volna a sértettel, de ezen az álláspontján is változtatott, miután elé tárták annak a beszélgetésnek a részletét, amit a sértett a telefonjával rögzített.

A Püspökladányi Járásbíróság a vádlottat aljas indokból, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétsége miatt halmazati büntetésül 5 év 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Dr. Szilvási László az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a vádlott terhére szinte kizárólag súlyosító körülmények voltak csak megállapíthatók, amelyek közül kiemelte a vádlott többszörösen büntetett előéletét. Ez alapján ugyanis a férfi több alkalommal volt elítélve erőszakos, köztük nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt. Legutóbbi büntetéséből alig több mint három éve szabadult. A bíró kiemelte még ezen kívül a különösen kirívó, gátlástalan elkövetési módot, vagyis azt, hogy a vádlott cselekményét fényes nappal, tömegközlekedési eszközön, ittas állapotban valósította meg. A bíróság a közelmúlt szexuális indíttatású erőszakos bűncselekményének elszaporodottságát is a vádlott terhére értékelte, ezért a kiszabható büntetés középmértéke feletti szabadságvesztés kiszabását látta indokoltnak.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be. A bíróság a férfi letartóztatásának fenntartásáról is döntött a másodfokú eljárás befejezéséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában