„Rászálltak” a reptér körüli területekre: egy vagyonhoz juthat, aki ott vesz földet

Több repülőtér környéki földdarabra változtatási tilalmat rendeltek el (felvételünk illusztráció)
Több repülőtér környéki földdarabra változtatási tilalmat rendeltek el (felvételünk illusztráció) - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Rövid időn belül másodszor fordult elő, hogy olyan, a debreceni repülőtér környezetében fekvő földet írtak ki árverésre, amelyet nem lehetne értékesíteni. A két ingatlant több mint 400 földdarabbal együtt tavaly kormányrendeletben nyilvánították beruházási célterületté, miután a város közgyűlése változtatási tilalmat rendelt el rajtuk. Nem titok: az önkormányzat ipari parkot szeretne ott létrehozni. Ennek következtében rendkívül felértékelődtek e területek, így aki valamilyen úton-módon ott földtulajdonhoz jut, könnyen busás haszonra tehet majdan szert. A két, árverésre kiírt, állami tulajdonban lévő ingatlan végül nem került kalapács alá.

Másodszor írtak ki árverésre olyan földterületet Debrecen környékén, amelyet nem lehetne értékesíteni. A legutóbbi esetre március elején közleményben hívta fel a figyelmet a Magyar Szocialista Párt megyei szervezete, amelyet a helyi és az országos sajtónak is eljuttatott. Munkatársunk azt igyekezett kideríteni, hogyan fordulhat ez elő kétszer egymás után, de a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) még azt sem ismeri el, hogy a területet árverésre írták volna ki, pedig az erről szóló dokumentumok mai napig elérhetők a kormányhivatal és az NFA honlapján. A hozzáférhető információk alapján azonban az is jól kirajzolódik, miért olyan fontos ez a földdarab.

Nem értékesíthető

A 0494/1 helyrajzi számú terület közel 10 hektár (egészen pontosan 9,77 hektár) nagyságú, és 33 millió 350 ezer forintos kikiáltási áron kínálták. Biztosítékként ennek tíz százalékát kellett letenniük az esetleges licitálóknak. Az értékes szántó március 3-án került volna kalapács alá. Elképzelhető, ezen a jelenlegi bérlője lepődött meg a legjobban, ugyanis alighanem tisztában van azzal, hogy a területet nem lehet értékesíteni, mivel szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt sok másik földterülettel együtt beruházási célterületté nyilvánították. Az erről szóló kormányrendelet tavaly március 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ipari park lehet

Az értékes szántó a 47-es számú főút és a Debreceni Repülőtér közelében található, s része annak a nagy és egybefüggő területnek, amelyre vonatkozóan tavaly február 26-án szóbeli előterjesztést követően változtatási tilalmat rendelt el a megyeszékhely közgyűlése. A földtörvény értelmében – amire egyébként a kormányrendelet is hivatkozik – az átlagosnál jobb minőségű termőföldet más célra hasznosítani csak időlegesen, illetve – idézzük – „helyhez kötött igénybevétel céljából lehet”. Ilyennek kell tekinteni „különösen a meglévő létesítmény bővítését, közlekedési és közmű kapcsolatainak kiépítését”.


f2

Illusztráció: Molnár Péter


Nem titok, hogy ezen a területen ipari parkot szeretnének kialakítani (a közlönyben is olvasható), már csak a repülőtér miatt is. Azt ugyanis olyan trimodális logisztikai központtá fejlesztenék, amely nemcsak a város, hanem a térség gazdasági motorja lehet.

Nem a kérdésre válaszoltak

A földterület ügyében előbb a megyei kormányhivatalt kerestük meg. Mivel a hivatal csak közreműködő szervezet az árverésben, s mint írták, az árverési hirdetményeket a földalapkezelő elnöke, Nagy János hagyja jóvá, az NFA-hoz irányítottak bennünket. A kiírás okait firtató, többször feltett kérdéseinkre azt a tájékoztatást kaptuk az állami, tehát közvagyonért felelős szervezettől, hogy az ingatlan értékesítésére nem került sor. Ez rendjén is van, csak éppen a konkrét kérdésünkre nem kaptunk választ.

Később a visszavonás okait firtató felvetésünkre pedig azt közölték, hogy az értékesítésre kerülő portfólió folyamatosan változik, napi szinten százasával kerülnek ki és be ingatlanok jogszabályi rendelkezések, öröklés, csere révén, vagy éppen a peres eljárások következtében. Hozzátették, ha egy meghirdetett ingatlan más célú hasznosítása válik indokolttá, vagy az NFA részére kötelezővé, mindig a jogszabályok szerint jár el, mely adott esetben az ingatlan árverési hirdetményének visszavonását eredményezheti. A szóban forgó két területről – tesszük hozzá mi – egy éve ismert, hogy nem lehet elárverezni.

HBN-SZZSL


Gőgös komoly bajokat lát

Egyesek szerint végül azért nem került kalapács alá a terület, mert az ellenzék még idejében kezdte el kapargatni az ügyét. Pontosan ugyanez történt ugyanis a 0493/58-as helyrajzi számmal jelölt területtel. Akkor egy 15,9 millió forintos kikiáltási áron kínált 8,1 hektáros legelő miatt szorult magyarázkodásra az NFA. Gőgös Zoltán, a szocialisták szakpolitikusa akkor a Népszabadságnak azt mondta, komoly szakmai hiba, ha nem tudott arról a földalapkezelő, hogy nem lehet árverésre kiírni, de nagyobb a baj, ha tudott róla. Gőgös szerint így fennállhat a gyanúja annak, hogy jól értesült érdekcsoportok az árverésen potom összegért megveszik a legelőt, majd ha aktuálissá válik ott egy ipari telephely kialakítása, akkor sokszoros haszonnal eladják a területet – fogalmazott a lapnak.