Rászakadt az autóra a vakolat a Jászai Mari téren

Rászakadt a társasház homlokzatának egy darabja egy autóra csütörtökön délelőtt a Jászai Mari téren.

13.40

A Batthyány utca 3-5 szám alatt lévő körül-belül húsz lakásos társasház közös képviselője negyed tízkor értesült arról, hogy a Jászai Mari tér felé eső oldalon a függőfolyosóról lehullott a vakolat a vizorral, vagyis a alumínium tartólappal együtt egyenesen két autóra, amik az épület alatt parkoltak. Személyi sérülés nem történt.


"Szanaszét tört"

“Szanaszét tört”

“A szomszédok szóltak, hogy szanaszét tört a motorháztetőm”
 
 
 
Így szakadt le

Így szakadt le

Rozsdásodás okozhatta a balesetet. Szakértő véleménye videón.
 
 
 
Mit láttak?

Mit láttak?

Nézze meg mit láttak a vakolathullás szemtanúi a Jászai Mari téren!
 
 
 

A szakembertől megtudtuk, a nyitott teraszok a burkolatok találkozásánál beáznak, a betonszerkezetnél a vasalást a víz korrodálja, így az alumíniumvizorral együtt egészben jött le a műkő is. Hamarosan megkezdődik a terület veszélytelenítése, leverik a nem biztonságos felületeket, így 10-20 percig lezárják a Jászai Mari tér– Batthyány utca közötti átjáró.

Buzsik Antónia irodájának az ablaka éppen a baleset helyszínére nyílik. Elmondta, egy nagy csattanást hallottak, majd mikor kiderült, mi történt, értesítették a közelben dolgozó illetve az ott lakó autótulajdonosokat, majd a közös képviselőt. Szerencsének tartja, hogy éppen nem ügyfél sétált be hozzájuk, amikor az eset történt, a hosszú lap és a műkődarabok ugyanis súlyos sérüléseket is okozhatott volna.

Az egyik jármű tulajdonosa, Szoboszlainé Éva nagyon megijedt, amikor meghallotta, mi történt az autójával. Nagy kára keletkezett, ugyanis a motorháztető, a lökhárító és a szélvédő is összetört. De megnyugodott, miután kiderült, a társasháznak van felelősségbiztosítása.

Mészáros Tamás közös képviselő szerint a belvárosi házaknál bármikor előfordulhat ilyen eset. Érdemes tehát a közösen biztosítást kötni, ami csupán 8-10 forinttal jelent többet négyzetméterenként a lakóknak a közös költségbe számítva.

HAON


 Igyekeznek  megszüntetni a veszélyes állapotokat

 A Cívisház Zrt. mintegy négyezer debreceni ingatlan sorsáért felelős. Folyamatosan ellenőrzik az épületek állagát, s listát vezetnek a sürgős renoválásra szorulókról.

A pénzügyi lehetőségek függvényében igyekeznek azokat egymás után javítani, megszüntetve a veszélyes állapotokat. Ennek ellenére tavaly előfordult, hogy a Szív utcán (ahol a kerítést benőtte a zöld növényzet, s az eltakarta az adott felületet) az egyik homlokzatról lehulló vakolat kárt okozott a közeli autóban.

A biztosító megérítette a veszteséget – tájékoztatta a Naplót Nyíri László, a zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: sajnos, nagyon sok a leromlott épület, márpedig meg kell osztani az erőiket a veszélyelhárítás és a városképi szempontból kívánatos felújítások között.

A napokban készültek el például a Csapó utca 19. szám alatti épület (a Fórummal szemben, a volt virágpiac mögött) felújításával (Képek az épületről itt), illete a Gambrinus átjáróval.


Nagyobb térképre váltás

11.20

A balesetben két autó is megrongálódott. Az egyikben jelentős kár keletkezett. A közös képviselő feltevése szerint  korábban rosszul fúrták fel a vizorokat (tartólapokat), ezért szakadhatott le a vakolat.  A közös képviselő jelenleg az ipari alpinistákat várja, akik megszűntetik a veszélyt, leverik a vakolatot.

A helyszínen a Hajdú Online megtudta, hogy a társasháznak van biztosítása, annak a terhére fogják a károsultak autóit megjavítattni.Fotók a helyszínről:

Videó a helyszínről