Rasszista felirat egy romák által lakott ház falán

Cigányok lágerbe, A JOBB – ezt a feliratot fújták vasárnapra virradó éjjel egy romák lakta ház falára ismeretlenek Hódmezõvásárhelyen.

Romákat gyaláztak – megerősítették a járőrszolgálatot

Megerősítette a rendőrség az éjszakai járőrszolgálatot Hódmezővásárhelyen, miután vasárnapra virradóra ismeretlenek több mint 10 romák lakta házra festettek gyalázkodó feliratokat.

Volt olyan felirat, amit a házak tulajdonosai jelentettek a rendőrségen, és olyan is, amit a rendőrök vettek észre. Megállapították, hogy a feliratokat festékszóró sprayvel írták fel a házak falára. Közösség elleni izgatás miatt nyomoznak a rendőrök. A helyszíneléskor szagmintákat vettek.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: amíg szükséges, megerősítik a városban a járőrszolgálatot. Vasárnaptól lényegesen több rendőr és járőrautó lesz az utcákon. Ezzel az a céljuk, hogy a lakosságot megnyugtassák és hasonló bűncselekményeket megelőzzék.


A rendõrség közösség elleni izgatás miatt indított az ügyben nyomozást. A város polgármestere elítéli azokat, akik másokat a származásuk miatt megkülönböztetnek.

A házban lakók a Független Hírügynökségnek elmondták: nagyon félnek, attól tartanak, hogy ezután durvább támadás is érheti õket.

A felirat miatt a rendõrség nyomozást indított, közösség elleni izgatás miatt.

Lázár János, Hódmezõvásár polgármestere a Független Hírügynökséghez eljuttatott vasárnapi közleményében azt írja: szombat éjjel durva és eddig példa nélküli támadás érte a település lakóit. Hódmezõvásárhely önkormányzata a leghatározottabban elítéli, hogy a városban vagy az ország bármely területén bárkit származása, neme, világnézete, politikai, vallási, illetve felekezeti hovatartozása miatt hátrány vagy megkülönböztetés érjen. Az önkormányzat a városi rendõrkapitányságnak a tettesek felkutatásához minden támogatást, a sértetteknek pedig minden segítséget megad.