Sport

2014.10.06. 12:19

Szép remények

Debrecen - A mindössze három éve versenyző debreceni kick-bokszoló, Szima László az idén Eb-aranyat és vb-ezüstöt is begyűjtött. A szakemberek szerint a 19 éves fiatalembernek minden adottsága megvan ahhoz, hogy néhány év múlva eredményekkel kecsegtető K-1-karriert indíthasson el.

Debrecen - A mindössze három éve versenyző debreceni kick-bokszoló, Szima László az idén Eb-aranyat és vb-ezüstöt is begyűjtött. A szakemberek szerint a 19 éves fiatalembernek minden adottsága megvan ahhoz, hogy néhány év múlva eredményekkel kecsegtető K-1-karriert indíthasson el.

A Fontana SE fightere Európa-bajnokként utazott az olaszországi világbajnokságra, kiemeltként vágott neki a kick-light +94 kilogrammos kategória küzdelmeinek. Magabiztosan jutott el a fináléig, ahol az Eb-döntőben legyőzött lengyel Blazej Konkollal nézett farkasszemet. Az aranycsatában azonban pontozással a lengyel versenyző bizonyult jobbnak.

- Nehéz volt feldolgozni a vereséget, nagyon készültem a döntőre – kezdte Szima László. – Úgy indultam neki, hogy ha az Eb-n sikerült legyőznöm a lengyel fiút, akkor most is le szeretném. Túlstresszeltem a döntőt, mentálisan nem voltam topon. Soha nem indultam még ekkora viadalon, a hatalmas csarnokban majdnem 80 ország versenyzői küzdöttek. Levontam a tapasztalatokat, edzőmmel, Major Zsolttal kijavítjuk a hibákat, megyünk tovább!

Ha azt nézzük, hogy a majd’ két méter magas, 106 kilós Szima László három éve még130 kilogramm környékén mozgott, még értékesebb a siker, esete jól példázza, akaraterővel, kemény munkával, megfelelő szakmai irányítással nagy utat tehet meg az ember a sportban. Az igazi nagy bunyók azonban felnőttként várnak rá.

- Fél év múlva véget ér számomra a junior korosztály, a felnőttek között kell majd bizonyítanom – jelentette ki. – Nagyon fontos számomra a tanulás, a civil életem építése, több lábon kell állnom, de ha nem jön közbe semmi, akkor a sportot is magas szinten szeretném folytatni.

Erre a K-1 világát tökéletesen ismerő Fontana-vezetőedző, Katona Attila szerint tökéletesen alkalmas Szima László, a szakvezető szerint idővel nemzetközi szinten is elismert versenyző válhat belőle.

- Úristen, ez fantasztikus lenne! – reflektál Katona Attila véleményére az ifjú harcos. – Nagyon-nagyon jó lenne idáig eljutni, tudom, rengeteg munka kell hozzá. Rajtam nem fog múlni, de ki tudja, mit hoz az élet…

Szima fejlődése biztosított, kitűnő kezekben van Major Zsolt edzőnél. A trénerben tökéletesen megbízik, maximálisan elfogadja a véleményét.

- Egy ideig még, a tapasztalatszerzés s a fejlődése érdekében a tatamis szakágban indul Laci, s majd csak akkor vállaljuk igazán a ringes küzdelmeket, ha megfelelően felkészült, ez másfajta edzésmunkát igényel – mondta Major Zsolt. – Ha valaki azt mondja, hogy a kick-light könnyebb, mint a ringben a low-kick, azzal nyugodtan szembe állítanám Lacit. Nem szeretném kiégetni, fokozatosan terheljük, odafigyelünk a technikára. Nagy küzdő, magas termetéhez képest olyan mozgáskoordinációval rendelkezik, mint egy 80 kilós versenyző.

Major mester maximalizmusáról is ismert, elmondta, ha előre írásba adták volna, hogy tanítványa 2014-ben egy Eb-arannyal és egy vb-ezüsttel gazdagodik, nem fogadta volna el.

- Persze szó sincs arról, hogy elégedetlen lennék a vb-ezüst után, de Laci képességeit ismerve, mindig az arany a cél – adta meg a további irányt az edző.

A Fontana hajdúböszörményi tagozatának két versenyzője is megmérettette magát a Riminiben megrendezett világbajnokságon, Mádi Bálint (ifi 57kg, light-contact) a legjobb nyolcig jutott, de Balogh Lászlónak (junior 57kg) sincs szégyenkeznivalója, a nemzetközi élmezőnyhöz tartozó versenyzőktől kapott ki, kick-lightban orosz, light-contactban lengyel rivális ellen maradt alul.

- Balogh Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!