Rangos elismerés a stadionnak

Rangos elismerés a stadionnak
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egy sor tavaly átadott létesítményt lekörözött a debreceni a zsűri választása alapján.

Úgy kell stadiont építeni, hogy ne csak futballaréna legyen, hanem közösségi tér is – vallja a debreceni létesítmény tervezője. Bordás Pétert azután kérdeztük, hogy a www.stadiumdb.com által szervezett szavazás során a szakmai zsűri a Nagyerdei Stadiont ítélte a negyedik legjobbnak a 2014-ben átadott 32 futballaréna versenyében. A zsűriben nemzetközileg elismert, tapasztalt építészek ültek.

Maga a helyszín hozta magával az unikális megjelenést és koncepciót, amivel egyedibb, jobb az aréna – hangsúlyozta az építész, megjegyezve, hogy a város nagyon nyitottan állt hozzá. – Az én felfogásomban egy ma épülő stadionnal szemben az az elvárás, hogy olyan közösségi tér legyen, ami alkalmas focimeccsekre is. Emellett a környezetével egységben kell kezelni, hogy azzal együtt alkosson élő közösségi teret! – hangsúlyozta a szakember, aki a verseny mezőnye kapcsán megjegyezte: a debreceni létesítmény a tavalyi világbajnokságra készült stadionokkal is egy sorban szerepelt, márpedig ezeknél előfordul, hogy a pénz nem számít…


A tavaly májusi átadón | Fotó: Derencsényi István A tavaly májusi átadón | Fotó: Derencsényi István ©

Bordás Pétertől megtudtuk: több külföldi portálon igen kedvelt a debreceni stadion, például Kínában, Dél-Koreában. Ő maga nem tudja e népszerűség okát, de természetesen ezeknél sokkal jelentősebb számára a most kapott elismerés.

Arra a felvetésünkre, hogy ha felkérnék, tervezne-e Oroszország számára stadiont (Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása során szó esett arról, hogy Magyarország építene egyet), igennel felelt. – Nagy szakmai kihívás lenne, szívesen kipróbálnám, hogy abban a léptékben milyen lehet ez a munka, hiszen valószínűleg legalább háromszor ekkora aréna kellene – mutatott rá.

HBN-SzT


Negyedik a Nagyerdei Stadion a világ tavaly átadott arénái között
Budapest, 2015. február 20., péntek (MTI) – A szakmai zsűri szavazásán a debreceni Nagyerdei Stadion a negyedik helyen végzett a 2014-ben átadott futballarénák különversenyében.
További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek