Rajzokkal dobták fel a Nagyállomást

Akt.:
Rajzokkal dobták fel a Nagyállomást
© Fotó: Matey István
Debrecen – A debreceni program sikerét látva Nyíregyházán hasonló akció indul.

Megszépült a Nagyállomás egyes és kettes vágányát elválasztó kerítés. 7 helyi iskola 44 diákja, összesen 500 órányi közösségi munkával, 80 méter hosszan kékre festette és sárga MÁV-os logókkal látta el az elválasztó elemeket. A munka végén 15 darab, az időjárás viszontagságainak jól ellenálló, vászonra nyomtatott, több négyzetméteres diákrajzot is elhelyeztek ugyanott. Az alkotások Debrecen nevezetességeit ábrázolják, vagy a közösségi közlekedést népszerűsítik.

Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület vezetője elmondta: “Az én megállóm” program fő célja az volt, hogy szebbé tegyék a közösségi közlekedési eszközök környezetét. Ugyanakkor 2016-tól az érettségi vizsga megszerzésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. (A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják és saját személyiségüket, készségeiket fejlesztik.)

– Amikor elkezdtük, arra számítottunk, hogy 15-20 diákot fog érdekelni. Ehhez képest háromszoros-négyszeres túljelentkezést tapasztaltunk – jelentette ki Jónás Zoltán. (Eleinte helyi buszmegállókat akartak felújítani, de ahhoz az önkormányzat nem járult hozzá. Ezután fordultak a MÁV-hoz.)

Kántor Tamás MÁV Zrt., pályavasúti területi igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy amíg a fiatalok a kerítés festésén dolgoztak bepillantást nyertek a vasúti munkába. Annak a reményének adott hangot, hogy ennek hatására néhányan felnőttként majd az ország legnagyobb munkaadójánál, az államvasútnál helyezkednek el. A program sikerét az is mutatja, hogy Nyíregyházán is hasonló kezdeményezés indult útjára – tette hozzá.

HBN-OCs