Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.31. 16:27

Autóalkatrész és kutya a szennyvízcsatornában Miskolcon

<p>Miskolc - A szennyvízcsatornában történt szombati robbanás kapcsán kérdeztük a szakembert. Élő kutyát, autóalkatrészt is bedobtak már az aknába. És a szippantókocsik tartalma...&#160;<DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Robbant_s__k_rh_z_2008_03_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Robbantás, kórház 2008.03.30." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Robban_s_az_Avasalja_utc_ban_2008_03_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Robbanás az Avasalja utcában 2008.03.30." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-robbanas1-ot_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-robbanas2-ot_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mi mindent öntenek, eresztenek, tesznek felelőtlen emberek a szennyvízcsatornába? – kérdeztük a szombati, a miskolci Avasalja utcai, jelentős kárral járó csatornarobbanás kapcsán Turzó Lászlótól, a Miskolci Vízművek illetékes osztályvezetőjétől.

Turzó László elmondta: a miskolci szennyvízcsatornán érkezett már a tisztítótelepre élő kutya (kettő is), bontott autók nemfémes hulladéka, nagyobb mennyiségű fáradtolaj, vegyi anyag, ami zöldre színezte a szennyvizet.

Szippantókocsiból is

Tilos a szennyvízcsatornába vezetni csapadékvizet, beleengedni a háztartásban fellelhető folyadékokat (hígítószer, fáradtolaj, hasonlók), az istállók szennyvizeit. Ezek csupán a legjellemzőbb példák. A szakembertől megtudtuk, hogy nagy problémát okoznak azok, akik az a szippantók tartalmát ürítik a csatornarendszerbe. Tudni kell, hogy ezen járművek tartalmát a szennyvíztisztító telepen lehet leüríteni legálisan.

A szolgáltatóknak nemcsak Miskolcon, de az egész világon szükségük van a csatornahasználók becsületességére, mert nem állhatnak ott minden ingatlannál ellenőrzés végett – jelentette ki Turzó László, hozzátéve: az ipari üzemek szennyvízkibocsátását tervszerűen ellenőrzik, a lakosságot alkalomszerűen, vagy üzemzavarok esetén szemrevételezéssel, mintavételezéssel, kamerázással. Ipari kamerás TV-vel a csatornában tudnak vizsgálatot végezni és felderíteni, képesek megállapítani a problémákat, akár utólag is tudják rögzíteni a jeleket.

Csatornafüstölő

"Csatornafüstölő" berendezésük feltárja a szennyvízcsatornába szabályellenesen bekötött ereszcsatornákat, egyéb csapadékvíz-bekötéseket.
Miskolcon és az agglomerációban naponta körülbelül 40 ezer köbméter szennyvíz keletkezik, mintegy 13 tonna (szárazanyagban) az a szennyeződés, amitől naponta megvédik a Sajót. Évente többszázmillió forintba kerül a szennyvíztisztítás. Rendkívüli szennyezéshez nehéz a tisztítási technológiával igazodniuk.

Hiányzó aknafedők
A Miskolcon és az agglomerációs településeken keletkező szennyvizek elvezetését egy 500 kilométer hosszú csatornarendszer szolgálja, amelynek átmérője 20–180(!) centiméter. Rendeltetése a kommunális szennyvizek ártalommentes elvezetése és megtisztítása, mielőtt a Sajóba engedik. Az ipari üzemek szennyvize előtisztítást követően kerülhet a csatornába. A csatornahálózaton több mint 20 ezer aknafedő van, ezek ellopása is sok gondot okoz. A káros anyagok beengedése veszélyezteti a beavatkozást végző, csatornában dolgozók testi épségét, károsítja a csatorna falát, és a tisztítótelepen a biológiai tisztítási folyamatokat.
Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

  • Jegyzetünk a robbantásról
  • Robbanás Miskolcon
  • "Azonnal oltsa el a cigarettát!"
  • Miskolci robbanás: A vízmű vizsgálja a csatornarendszert
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!