Rajz, tánc, elismerések – Így emlékezett Hajdú-Bihar a Himnusz szülinapjára

Hajdúsámsonban néptáncosok is felléptek
Hajdúsámsonban néptáncosok is felléptek - © Fotó: Dandé Melinda
Hajdú-Bihar – Szerte a megyében változatos programokkal emlékeztek meg nemzeti imádságunk születésnapjáról.

Tégláson a magyar kultúra napi eseményekkel kezdődött a település várossá válásának 25. évfordulójának rendezvénysorozata. A városi könyvtárban megtartott eseményen Téglás önkormányzata Kulturális és Művészeti díjat adományozott a könyvtár és közművelődési intézmény munkatársainak. Az est további részében az érdeklődők Mi marad meg? címmel Gyuris Tibor színművész és Olajos Gábor gitárművész zenés irodalmi műsorát tekinthették meg.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Megjelent a falukönyv

Konyáron Himnusz- és Örömóda éneklő versenyt hirdettet a művelődési intézmény az általános iskola tanulóinak. Ugyanakkor Himnusz című rajzversenyre beérkezett pályamunkákból szervezett kiállítást is megnyitották. Vig Szilárd polgármester ünnepi beszédében kiemelte: ne csak a Himnusz születésnapján, hanem a hétköznapokban is igyekezzünk sok féle módon átadni kulturális és művészeti értékeinket az utókornak. Az ünnepi eseményen nyújtották át a Konyárért kitüntető címet Csádi Sándornak, a Konyári Pávakör alapító tagjának.

Esztárban a 29 év után ismét megjelent falukönyv könyvbemutatójával kötötték egybe a kultúra napi megemlékezést. Szécsi Tamás polgármester ünnepi beszéde után a művészeti iskola tanárai, valamint helyi tehetségek léptek fel komolyzenei, vers- valamint tánc produkciókkal. Ebben az évben Czár Lajos és Szécsi Attila vehette át a közösségi munkáért járó díjat.


Fotó: Nagyné Kelemen Mónika Fotó: Nagyné Kelemen Mónika ©

A zene nyelvén

Nyíracsádon, a sokéves hagyományt megtartva, a magyar kultúra napján rendezett ünnepségnek idén is a nyírségi település könyvtára adott otthont. A Szigeti Anikó, Lakatos Sándor és Kedves György alkotta trió a zene és az ember kapcsolatáról mesélt a dallam, a billentyű és a gitár hangján.


Fotó: Kedves Zilahi Enikő Fotó: Kedves Zilahi Enikő ©

Virágok az Alföldön címmel nyílt meg a Hajdú-Bihari Népművészeti Egyesület vándorkiállítása Hajdúsámsonban a magyar kultúra napja alkalmából. Dandé Lászlóné alpolgármester köszöntője után az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet mutatta be a kiállításra beválogatott, igényes kivitelezésű tárgyakat: textileket, kerámiákat, ékszereket.


Fotó: Dandé Melinda Fotó: Dandé Melinda ©

HBN


Értékeket mutattak be

„Nem elég kiterjeszteni a kultúrához való jogot minden emberre; arról is kell gondoskodnunk, hogy élhessen e jogával minden ember; önhibáján kívül meg ne fosztassék, ne gátoltassék senki attól, ami jár neki” – a kultúra napi ünnepségen Karácsony Sándornak, a múlt században alkotott gondolkodónak, pedagógusnak e nézeteit idézte dr. Szabó Irma, a földes népfőiskolai egyesület elnöke a földesi kultúra napi összejövetelen. A rendezvényen bemutatták a Földesi Értéktár Bizottság Barangolás Földes múltjában címmel megjelent első kiadványát is.
hirdetés