Rajtunk múlik az egészségünk

Rajtunk múlik az egészségünk
Ebben a rohanó világban mindenki csak a munkájára figyel, de egészsége ez által háttérbe szorul. Annyira lefoglalja őket a pénzkeresés, hogy akkor eszmélnek csak fel, amikor már késő.

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a világon elsők között vagyunk a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek és a cukorbetegségek tekintetében.

Például a mai fiatalság körében a dohányzás nagyon elterjedt, ami arra vezethető vissza, hogy így érzik magukat a társadalom egyenrangúan fontos tagjának, annak tudatában is, hogy káros és egészségtelen saját magukra és környezetükre nézve.

Könnyebben megőrizhetjük egészségünket, ha odafigyelünk az egészséges életmódhoz szükséges hét alapelvre: a helyes táplálkozásra, a rendszeres testedzésre, a víz rendszeres fogyasztására, mértékletességre, felismerjük a friss levegő, a pihenés, a napfényjelentőségét.

A táplálkozás magába foglalja a helyes étkezési szokásokat, a vitaminok, gyümölcsök fogyasztását. Felejtsük el a zsíros, kalória dús, növényi rostokban szegény ételeket! Táplálkozzunk egészségesen és mértékletesen.

A testedzéssel is hozzájárulhatunk testünk karban tartásához a napi 1 órás sétálással. Nélkülözhetetlen a folyadék, a víz bevitele szervezetünkbe. Egy felnőtt embernek naponta kb. 1,2-2 liter vizet, folyadékot kellene innia, hogy elkerülhető legyen számára a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. A napfény jótékony hatását is ki kell használnunk csontunk egészségének megtartásáért.

Szakítsunk magunkra időt, menjünk ki a napfényre, s adjuk meg tüdőnknek is ami jár, a friss levegőt. A pihenés sem maradhat ki életünkből. A kevés alvás káros lehet bőrünkre, ill. gyengíti immunrendszerünket. Szánjunk időt a pihenésre, hiszen befolyásolja egészségünket.

Számomra fontos az egészség és sajnálattal tapasztalom, hogy az emberek egyre kevesebb figyelmet szentelnek magukra ezen a téren. Ezért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy jobban figyeljünk oda testünk (és lelkünk) karban tartására.

Török Rebeka
DOC Váry Emil Gimnázium, Demecser
Felkészítő tanár: Prescsák Enikő