Ráharaptak a fűre a Debreceni Egyetemen: a kémiaépület és környéke volt a nigériaiak elosztóhelye

Ráharaptak a fűre a Debreceni Egyetemen: a kémiaépület és környéke volt a nigériaiak elosztóhelye
© Illusztráció
Debrecen – Részben beismerő vallomást tett hétfőn a Debreceni Törvényszéken az a fiatalember, aki az elsőfokú bírósági eljárás szerint hónapokon át adott el marihuánát egy másik férfinak, valamint a Debreceni Egyetem három nigériai hallgatójának.

L. Bálint egy cívisvárosi gimnázium tanulójaként üzletelt a könnyűdroggal, amit az afrikai diákok nem csak saját maguknak vásároltak, hanem azért is, hogy vevőkört alakítsanak ki a felsőoktatási intézményben tanuló külföldiekből. A vádirat alapján ez olyan jól sikerült, hogy a nigériaiak 2014 őszétől a következő tavaszig 49 fogyasztónak (zömmel brit, indiai, iraki, iráni, izraeli, kanadai, norvég, svéd, szír, tajvani, török diákoknak) összesen több mint 600 gramm marihuánát adtak el.

Bódító „kémia”

A bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatti eljárásban hétfőn tartották az első tárgyalást. A vád ismertetése és L. Bálint kihallgatása mellett a másodrendű vádlottként szereplő nigériai, A. J. kihallgatása is megkezdődött, aki nagyobb részben beismerő vallomást tett.

Az ügyészség szerint ő és L. Bálint 2014-ben ismerkedtek meg, akkor egyeztek meg az üzletben (a nigériai vádlottak korábban is rendszeresen kábítószereztek együtt). Az afrikaiak telefonon vagy interneten vették fel a rendeléseket, s a Facebookon tartották a kapcsolatot a vevőkkel. A marihuánát „könyvként”, „kémiaként”, vagy „kémiakönyvként” emlegették, pontosan megjelölve a kívánt mennyiségeket. A kábítószert az egyetem kémiai épületében és annak környékén adták át, grammonként 2-3 ezer forintért.

Az ötödrendű vádlottként szereplő D. Levente elsősorban L. Bálintnak segített be az értékesítésbe, vagy abba, hogy a lakásán tároltak a marihuánát.

A tárgyalás októberben a többi vádlott meghallgatásával folytatódik.

HBN
hirdetés