Radarkép helyett riasztás elsőként

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images
Hajdú-Bihar – Villámcsapás – nem veszélyeztetett a riasztást megyénkben sem.

Nem zavarta, nem hátráltatta és nem veszélyeztette az időjárási események miatt kiadott riasztás menetét az Országos Meteorológiai Szolgálatban villámcsapás miatt történt működési leállás – tájékoztatta a Naplót Kelemen-Madai Petra, a megyei katasztrófavédelem sajtóreferense. Mint mondta, a meteorológiai szolgálattól folyamatosan kapták a zivatar miatti riasztást, előbb másodfokút, amelyet délután első fokúra mérsékeltek.

Tölgyesi László, az Országos Meteorológiai Szolgálat főosztályvezetője a Naplónak elmondta: a villámlás elsősorban a hálózati aktíveszközökben okozott meghibásodást, ezért nem kerültek a radarképek a honlapra. Az időjárási radarok nem hibásodtak meg, ezért a szakemberek – a gyors hibaelhárításnak köszönhetően – hamar hozzájutottak a friss adatokhoz, és tájékoztathatták a katasztrófavédelmet és ezen keresztül a lakosságot.

– A radarinformációk fontos elemei a veszélyjelző rendszerünknek, de az nem kizárólag erre épül – folytatta a meteorológus. A veszélyjelző szakemberek sem csupán a radar adatok birtokában készítik el a riasztásokat, a figyelmeztető előrejelzéseket. Ezért is nem a radarképek, hanem a veszélyjelzés került ki elsőként a honlapra és annak mobil változatára. Vis maior helyzet volt, meg kell vizsgálnunk, hogy további védelmi rendszereket szükséges-e kiépíteni.

HBN


Vihar – Országos Meteorológiai Szolgálat: ismét teljes körű a tájékoztatás
Budapest, 2014. július 28., hétfő (MTI) – A vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálatot érő villámkár után ismét teljes körű a nagyközönség tájékoztatása – mondta az informatikai és módszertani főosztály vezetője hétfőn az MTI-nek.


Címkék: , , ,