Rácz Krisztián egy fokozattal feljebb lépett

Akt.:
Rácz Krisztián
Rácz Krisztián - © Fotó: Magánarchívum
Hajdú-Bihar – Hajdú-Bihar megyében nem sokan vannak, akiknek már aranyszínű csíkkal díszített fekete övük van ebben a sportágban. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az illető immár dan fokozatot ért el a kick-boxosok között. Mostantól ez titulus a kabai és nádudvari fiatalokat is edző Rácz Krisztiánt is megilleti, hiszen sikeres vizsgát tett.

Mint a friss mester elmesélte, olyanokat hívnak meg vizsgára, akik már legalább 15-20 éve dolgoznak a sportágban, a sportágért. A megmérettetés kőkemény, hiszen 4 órán át tart folyamatosan, közben olykor 1-2 perces ivószünettel. A technikai rész nyitja a danvizsgát. Ennek során úgynevezett bázisgyakorlatokat mutatnak be: ütések és rúgások kombinációjáról van szó. Ezt térérzékelő, illetve páros gyakorlatok követik. A küzdelem sem maradhat ki természetesen a sorból, amiben az önvédelem kés és bot elleni formáját is be kell mutatni. A zenére végrehajtott formagyakorlat, vagyis a kata sokak számára ismerős lehet. A vizsgát erőnléti elemek, fekvőtámasz és felülés zárják, amelyeknél szintén van előre megadott kritérium, amit teljesíteni kell.

“Mind fizikailag, mind mentálisan sokat kivesz belőlünk egy ilyen vizsga, akárcsak, ha egy nagy versenyen lennénk” – mesélte Rácz Krisztián. A fekete öves mester beszélt pályafutásáról is, hogy lássuk miből lesz a cserebogár: “7 éves koromban kezdtem a kick-boxot Kabán, Kiss Róbertnél, majd Debrecenbe kerültem a Fontana SE-hez, ahol Katona Attila (jelenleg szövetségi kapitány), valamint Hutai László, Hutus segített az edzéseimben. Egy ideig ezzel párhuzamosan a DVSC-ben bunyóztam Szabó Sándornál, Deél István irányításával.”

Rácz Krisztián négyszeres magyar bajnok lett, és serdülő Európa-bajnokságon bronzéremig is vitte. Eközben az edzőség felé is kacsingatott, így nem volt meglepetés, hogy 2013-ban kick-box edzői bizonyítványt szerzett.

Ettől kezdve tanít fiatalokat a sportág rejtelmeire a Rácz Kick-boxing Team vezetőjeként. A viszonylag rövid múltra visszatekintő klub már 3 korosztályos magyar és 2 diákolimpiai bajnokot nevelt ki.

Rácz Krisztián a sikeres vizsgáról szóló okmányt Magyarország egyetlen 7 danos mesterétől – aki a szövetség elnöke – , Galambos Pétertől vehette át.

– Koppányi Szabolcs –
hirdetés