Rácz György-kiállítás nyílik a belvárosban

Rácz György
Rácz György - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – XX. századi üzenet címmel Rácz György festőművész (1944-2008) emlékkiállítása március 22-én, szerdán, 17 órakor nyílik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u.1.).

Rácz György 1944-ben született Szarvason. Művészeti középiskolát végzett Budapesten és Szegeden. Ruzicskay György magántanítványa volt. 1970-ben került Hajdúszoboszlóra, 1978-tól rendszeresen kiállít. (1993: Hajdú-Bihar megyei Őszi Tárlat, különdíj; 1998: a debreceni Tavaszi Tárlat díjazottja.) 1976-83 között a Mata János Képzőművészeti Egyesület, az 1994-es alapítástól a Szoboszlói Műhely tagja. 1996-ban költözött a Bocskai u. 14. szám alatti műemléklakásba, ahol 2008-ban bekövetkezett haláláig élt és alkotott.

P. Szabó Ernő művészettörténész így jellemzi az alkotót:

„Mintha a Viharsarok, vagy a Hortobágy kicserepesedett szikes földje lenne, Rácz György némelyik alkotásán olyan mélyen töredezett, olyan expresszív hatású a felület. Másokon fa, rozsdás fém, drótdarab jelenik meg, csupa olyan anyag, amely az alföldi tájhoz vagy épp a XX. század második felének Kelet-Európájához köthető, még akkor is, ha a képzőművészet hagyományos műfajainak a megújítása a hétköznapok világára utaló anyaghasználattal való gazdagítása az egyetemes művészetben több mint százéves folyamat. Egyébként éppen olyan szervesen kapcsolódnak egybe Rácz György művészetében az idő és a tér nagy összefüggéseire, a szűkebb térség minőségeire utaló mozzanatok, ahogyan általában is egyre fontosabb lesz a regionális érték szerepe a kontinenseken átívelő folyamatok formálásában.”

A tárlat megtekinthető május 5-ig, hétköznapokon 10-18 óráig a Belvárosi Galériában.

Április 19-én, 17.30-tól beszélgetést szerveznek Rácz György művészetéről.

– Debreceni Művelődési Központ –