Értékes és gazdag évadot zárt a Csokonai

Akt.:
Értékes és gazdag évadot zárt a Csokonai
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – „A lélekkel teli, apró gesztusok billentik jó irányba a helyzeteket.”

Az égi társulat tagjairól való megemlékezéssel indult a Csokonai Nemzeti Színház évadzáró ülése. Egy percnyi csenddel tisztelegve búcsúztak Varga Magda örökös művésztől, Bernáth Zoltán asztalosműhely-vezetőtől és Kóti Árpád színésztől, akinek – mint azt Ráckevei Anna igazgató hangsúlyozta – hiányát minden nap érzik az intézmény munkatársai. – Nagyon gazdag évadot tudhatunk magunk mögött, de ez nem az adatokból rajzolódik ki, hanem abból a megszámlálhatatlan, sokszor észrevétlen gesztusból, amit a színház minden egyes tagja a kötelező feladatain túl a sikeres közös munka érdekében mutatott – mondta, később aztán kiderült, a 359 előadást, 93 ezer nézőt, 15 ezer eladott bérletet tartalmazó statisztika is alaposan alátámasztja a kijelentést.

– A színház az a hely – folytatta az intézményvezető –, ahol nem működik a rutin, mert bármelyik pillanatban változhat minden. Ha itt nem szívből vagy jelen, előbb-utóbb kikopsz a társaságból, mert mindig pont az a bizonyos kicsi, lélekkel teli gesztus billenti jó irányba a helyzeteket. Ezeket nem lehet kötelezővé tenni, egyetlen mozgatórugójuk a munka, a színház, a szeretet, jó esetben az egymás iránti.

Dr. Papp László polgármester a város szellemi és anyagi támogatásáról biztosította a teátrumot, amelynek segítséget nyújtanak az előttünk álló 150. évad méltó megünneplésére is. – A Csokonai-színház jól pozicionálja a cívisvárost az ország kulturális életében – nyilatkozta, majd beszámolt arról, hogy az optimális esetben 2016-ban meginduló Latinovits-színház munkálatai végeztével a Csokonai épületét is felújítják, ötmilliárd forintnyi keretösszegből. A szükséges források állami fedezetéről a miniszterelnökkel májusban írt alá megállapodást a városvezető.

HBN–HABE
hirdetés