Rabtársaitól csalt a vád szerint

A becsapottak abban reménykedtek, hátha hamarabb megnyílik a zárka
A becsapottak abban reménykedtek, hátha hamarabb megnyílik a zárka - © Illusztráció: AFP
Debrecen – Azt ígérte: nagy pénzösszegekért gyorsabb szabadulást tud elintézni – állítja a vád.

Csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség egy debreceni férfi és felesége ellen, akik egy férfi zárkatársaitól csaltak ki pénzt arra hivatkozással, hogy egészségi és jogi problémái megoldásához orvosi és ügyvédi segítséget szereznek – tájékoztatta a Naplót dr. Pocsai Edit címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.

Milliós károkat okozott

2014 tavaszán a fogva tartásban lévő elsőrendű vádlott az egyik zárkatársának felajánlotta, hogy egy általa jól ismert ügyvéd és orvos közreműködésével elintézi, hogy a férfit megműtsék, majd ennek okán az akkor hatályos jogszabályok szerint lehetővé váljon, hogy házi őrizetbe kerüljön. Az I. r. vádlott mind­ezért cserébe 1,3 millió forintot kért.

A sértett fia a pénzt az I. r. vádlott lányának bankszámlájára átutalta, akinek nem volt tudomása a pénz eredetéről, azt átadta édesapjának.

Időközben az I. r. vádlott szabadlábra került, majd 2014 nyarán megkereste a sértett fiát, és közölte vele, hogy a műtétet végrehajtó orvosnak további 400 ezer forintot kell átadni.

A sértett fia ezt az összeget készpénzben átadta az I. r. vádlottnak, aki a sértettnek 1,7 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg. Az I. r. vádlott 2015 és 2016 végén is hasonló csalásokat követett el a zárkatársaival szemben. Az ügyészség az I. r. különös visszaeső és a II. r. vádlott ellen nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Börtön és vagyonelkobzás

A vádiratban az I. r. vádlottra börtönbüntetést és közügyektől eltiltást, míg a II. r. vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott, továbbá, hogy a járásbíróság az I. r. vádlott vonatkozásában vagyonelkobzást rendeljen el.

HBN