Rabszolgatartási vád orosz elitrendőrök ellen

Szenzációhajhászának és hazugságnak nevezték szerdán az orosz belügyminisztérium közleményében azokat az orosz sajtóhíreket, amelyek szerint az orosz rendőrség elit egységének tagjai bevándorlókat raboltak el, hogy rabszolgaként dolgoztassák őket.

A közlemény szerint mindez egy kampány része, amelynek célja, hogy hiteltelenné tegyék a biztonsági erők elit alakulatát. “A média egyes képviselői a forró témák iránti vágytól hajtva olyan dolgokat tálalnak, amelyekről tudják, hogy hazugságok” – mondta Oleg Jelnyikov belügyi szóvivő.

Az elit alakulat rendőreit vetik be Oroszországban, amikor ellenzéki tüntetéseket oszlatnak fel. A botrányt az angol nyelvű ellenzéki hetilap, a New Times tálalta több cikkben, amelyekben volt és aktív rendőrtisztek vallomásait nevezik meg forrásként. Hétfőn azt állította a lap, hogy az elit egység rendőrei a moszkvai körzetben rendszeresen elrabolnak migránsokat, és rendőrségi- illetve magánépítkezéseken dolgoztatják őket mindenféle fizetség nélkül. Az újság megnevez egy forrást, bizonyos Larissza Krepkovát. A volt rendőrnő 2008-ban ment nyugdíjba, és azt mesélte az újságírónak, hogy látta, amikor a rendőrök migránsokat vertek meg.

A New Times szerint migránsokat dolgoztattak rendőri vezetők nyaralóinál is. Krepkova azt mondta: saját szemével látta, hogy “kényszermunkások” dolgoznak Mihail Szuhodolszkij belügyminiszter helyettes dácsájánál, és bizonyítani tudja, hogy 2006-ban, 2007-ben kényszerrel dolgoztattak embereket az elit alakulat moszkvai régióban lévő épületeiben. Szuhodolszkij a belügyminisztérium honlapján megjelent közleményben vizsgálatot ígért.

Február elején a lap a belügyminisztérium moszkvai igazgatóságához tartozó elit alakulat tagjaival készített interjút közölt, amelyben a kommandósok elsősorban arra panaszkodtak, hogy feletteseik elviselhetetlen munkafeltételek között dolgoztatják őket.

A lap szerint szóltak vezetőik és az alvilág közötti kapcsolatokról is. Az állítólagos nyilatkozók azt is mondták, hogy a rendőrök védelmi pénzt szednek a prostituáltaktól. Később Vjacseszlav Hausztov vezérezredes-parancsnok azt közölte: a cikkben idézett rendőrök nyilatkozatban tagadták, hogy interjút adtak volna az újságnak. A lap erre azt válaszolta, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek.

Címkék: , , ,