Rablások terén jól állunk

A szakemberek szerint a bankok nagyobb biztonsága erőszakosabbá tenné a rablókat. A bankszövetség ajánlása [.txt – 9KB]

Jogszabály nem született a bankok és pénzintézetek kötelező biztonsági intézkedéseiről. Csak ajánlás van, amit vagy betartanak az érdekeltek, vagy sem.

A szerdai, miskolci bankrablás kapcsán kerestük meg a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági tanácsadóját, dr. Polgárdy Lórántnét, akitől megtudtuk: a móri mészárlás után tárgyalt a kormány arról, hogy törvénybe kellene foglalni a pénzintézetek kötelező biztonsági intézkedéseit, ezeknek a követelményeknek azonban a posta és a kisebb takarékszövetkezetek nem tudtak volna megfelelni.

Olyan anyagi terhet rótt volna rájuk, ami miatt a vidéki hivatalokat, kirendeltségeket be kellett volna zárniuk. Ajánlások láttak csak napvilágot, az egyik a Magyar Bankszövetségé, a másik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéé. 

Jól állunk 

A bankbiztonság egyébként hazánkban megfelelő – tette hozzá a szakember. Az európai országokhoz viszonyítva ezen a téren jó helyen állunk. A törvényjavaslat tárgyalásakor olyan ellenvetések is fölmerültek, hogy a  szigorúbb védelem a rablókat erőszakosabbá, agresszívabbá teheti.

KHE

 

A bankszövetség ajánlásából

– A nyílászárókat (ablakok, ajtók, kirakatok, portálok, stb.) a teljes felületen minimum 100×300 mm-es osztású 16 mm átmérőjű A40-60 anyagminőségű, vagy azt megközelítő, más módon jelzett minőségű köracél, vagy más formátumú védőráccsal kell ellátni.

– A bankhelyiségek bejárati ajtó, illetve annak tokjai fémből vagy keményfából, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége (továbbiakban. MABISZ) által elfogadott biztonsági üvegszerkezetekből készülnek.

– Az értékhatár nélküli pénzösszeget forgalmazó pénztárakat golyóálló üvegezéssel, golyóálló falszerkezettel és golyóálló átadótálcával kell ellátni. A határoló szerkezeteknek a padlósíktól a szilárd mennyezet síkjáig zártnak kell lenniük.

– A pénzszállítási útvonalakat úgy kell kialakítani, hogy ne keresztezzék az ügyfélforgalmi területeket, és a bank alkalmazottai is csak ellenőrzött körülmények között használhassák azokat.