Rábl János: óriási élmény volt az egész Eb

Akt.:
Rábl János
Rábl János - © Fotó: mlsz.hu
Berettyóújfalu – Persze csalódottság is van a válogatottban, azonban helyén tudják kezelni a történteket.

Mint ismert, mindkét csoportmérkőzését elveszítette a magyar férfi futsalválogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, így nem jutott a negyeddöntőbe. Spanyolország ellen nyitották a kontinensviadalt Sito Rivera tanítványai, akik bátor játékkal rukkoltak elő és vállalható vereséget szenvedtek a világranglista-vezető ellen (5–2). Ez a teljesítmény bizakodásra adott okot, győzelemre készültek a magyarok nagy riválisuk, Ukrajna ellen. Ez az összecsapás viszont nem úgy alakult, ahogy Trencsényi Jánosék eltervezték, igen sok hibával játszottak, az ukránok pedig ezúttal egyértelműen jobbak voltak, 6–3-ra kapott ki nemzeti együttesünk.

Öt újfalui futsalos is ott lehetett az Eb-n, köztük Rábl János – ő értékelt a Hajdú-bihari Napló kérésére. – Már az, hogy kijutottunk, óriási eredmény volt. Szerettünk volna minél jobban szerepleni, ami többé kevésbé sikerült is. Spanyolország ellen a tisztes helytállás volt a cél, ez össze is jött. Az ukránokkal szemben nem a legjobb formánkat hoztuk, ők viszont remekeltek. Nyilván van bennünk csalódottság, viszont pozitívan is lehet értékelni egyes dolgokat, megtapasztalhattuk, milyen egy világesemény. Nagyon nehéz egy Európa-bajnokság, sok összetevője lehet annak, ki hogyan szerepel. Sokat kivett belőlünk a nyitómeccs, persze nem erre akarom fogni a második vereséget, de tény, hogy ez is hozzájárult. Annak ellenére, hogy kikaptunk Ukrajnától, mindenki odatette magát, küzdöttünk, akartunk, ez most ennyire volt elég – fogalmazott a futsalos.

A magyarok minkét találkozójukon többször is alkalmazták az öt a négyben játékot, ekkor Rábl húzott megkülönböztetett trikót és ő töltötte be a vészkapus szerepét. – Természetesen ilyenkor nagyobb a felelősség, sokkal koncentráltabban kell játszanom, de ezt nem érzem tehernek – tudtuk meg.

Rábl elmondta, hatalmas élményt jelentett számára, és társainak is szerepelni a kontinenstornán, ahol minden körülmény kifogástalan volt. – A Kombank Aréna csodás volt, a pályára sem lehetett panasz, meg úgy egyáltalán semmire. Mégis, szurkolóink gyakorolták ránk a legnagyobb hatást, fantasztikus légkört teremtettek, végig buzdítottak minket, leírhatatlan volt az egész, amiért nagyon hálásak vagyunk – nyilatkozta a válogatottban a 9-es mezben játszó sportoló.

Csodás vele dolgozni

A beszélgetés során kiderült, a magyarok szövetségi kapitánya, Sito Rivera természetesen kielemezte a fiúk teljesítményét, kiemelte a hibákat, amiket ki kell javítani, de számos pozitívumot is említett. – Csodás vele együtt dolgozni, ritkán látni ilyen optimista, segítőkész embert, aki ennyire ösztönzően tud hatni másokra. Sokat fejlődtünk az ő irányítása alatt, ami azt hiszem, látszik is, és bízom benne, ez folytatódik is – vélekedett Rábl, aki már a vb selejtező rájátszásának sorsolását várja.

A magyarok csoportmásodikként nem kiemeltek, így az ukrán, a spanyol, az olasz, a portugál, az azeri, a kazah és az orosz csapatot kaphatják ellenfélnek a selejtezőn, a továbbjutás két mérkőzésen dől el. – Itt már nincs könnyű rivális, de ha választani lehetne, akkor már inkább Azerbajdzsánnal, vagy Kazahsztánnal meccselnék, ők talán még verhetőek is, bár…

Arról is érdeklődtünk, hogyan látja az Európa-bajnokságot a Mezei-Vill alapembere. – Sok meglepetéseredmény született: a szerbek nagyon jól szerepelnek, csoportelsőként jutottak tovább, a portugálokat is legyőzték. A negyeddöntőben Kazahsztán 5–2-re verte Olaszországot, erre nem sokan számítottak, én sem. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, talán Spanyolország érhet fel újra a csúcsra – nyilatkozta Rábl, aki társaival már múlt hét pénteken hazautazott, de nem sok ideje volt pihenni. – Két napot kaptunk, majd folytattuk a munkát, csak épp már a klubunknál. Készülünk a bajnokság folytatására, de előtte még a Magyar Kupára, ahol eltökélt szándékunk felülmúlni a Győrt és megnyerni a kiírást – jegyezte meg elszántan az MVFC játékosa.

HBNSporthírek


hirdetés