Quaestor-ügy – Továbbra is hiánypótlást vár a Fővárosi Törvényszék

Budapest – Fenntartja korábbi álláspontját a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék: továbbra is hiányosnak tartja a vádat, ezért hiánypótlást vár a Fővárosi Főügyészségtől – közölte a törvényszék szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére.

Póta Péter azt mondta, hogy tudomásul veszik Ibolya Tibor fővárosi főügyész jogi véleményét, ugyanakkor nem változtatnak a sajátjukon, és hatvan napot adnak a főügyészségnek a hiánypótlásra.

Ibolya Tibor hétfői sajtótájékoztatóján azt kérte a törvényszéktől, hogy ne kérje a a Fővárosi Főügyészségtől a “jogszabálysértő hiánypótlást”, és az első tárgyalási napot a vádirat benyújtásától számított három hónapon belülre, tehát május 5-éig tűzze ki.

A hétvégén – közleményekben – vita bontakozott ki a főügyészség és a törvényszék között arról, hogy megfelelő volt-e a benyújtott vádirat előkészítése, szükség van-e hiánypótlásra.

Ennek azért van jelentősége, mert a kiemelt ügyeknél a vádirat benyújtása után a bíróságnak három hónapon belülre ki kell tűznie az első tárgyalási napot, ha viszont hiánypótlásra van szükség, akkor a határidő az újabb dokumentumok benyújtásával kezdődik. Utóbbi esetben csak a nyári ítélkezési szünet után, ősszel kezdődhet meg az ügy tárgyalása.

Szombaton a törvényszék azt közölte az MTI-vel, hogy a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben eljáró bírói tanács a vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a főügyészséget, és hatvan napot adott erre. A bíróság szerint a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. A bíróság csak a hiánypótlás után tudja kitűzni a tárgyalást – írták.

Vasárnap Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt közölte az MTI-vel, hogy a főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a Fővárosi Törvényszék által kért hiánypótlást, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani.

A Quaestor-ügy vádirata február 5-én érkezett a Fővárosi Törvényszékre. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet soron kívül kell tárgyalnia a bíróságnak.

– MTI –Sporthírek