Quaestor-ügy: soha nem adják fel

Akt.:
Budapest, 2015. március 10. Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája elõtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az elõzõ napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsõdöt jelentett.
Budapest, 2015. március 10. Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája elõtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az elõzõ napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsõdöt jelentett. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Debrecen – A debreceni Quaestor-károsultak az érdekeik még hathatósabb érvényesítésére törekszenek.

Megyénkbeli Quaestor-károsultak is részt vettek múlt szombaton azon a budapesti tüntetésen, ahol a mintegy 32 ezer pórul jár ügyfél teljeskörű kártalanítását követelték a demonstrálók. Szerintük a kárrendezési alap jogsértő módon jár el, amikor (alkotmánybírósági beadvanyára hivatkozva) egyelőre maximum 6 millió forintig fizet.

Élénk polémia

A debreceni károsultak által létrehozott zárt Facebook-csoportban élénk polémia zajlik arról, hogy miként érvényesíthetnék az eddigieknél is hathatósabban az érdekeiket. Van, aki szerint az időnkénti demonstráció kevés, egy-egy sorstársuknak a nap minden percében ott kellene állni a Parlament bejáratánál, emlékeztetve a politikai döntéshozókat az ígéreteikre és a felelősségükre. Mások úgy vélik, hogy a zárt FB-csoport mellett a károsultaknak nyílt csoportokat is létre kellene hozni a Facebook-on, hogy még határozottabban legyenek képesek az érdekeiket felszínre juttatni. Egyikük (nemes egyszerűséggel) 19 százalékosként aposztrofálja önmagát, utalva arra, hogy egyelőre csupán minden ötödik bennragadt forintját térítette meg a Befektetővédelmi Alap. D. Istvánnét nagyon idegesítik azok a hírek, melyek szerint 6 millió forintig mindenkit kifizettek. „Amikor a kötvényt vásároltuk, senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy fiktívet vagy nem fiktívet kérünk; véletlenszerű csupán, hogy ki, mit kapott. Ennek ellenére most az egyiket 80 százalékos kártérítés illeti meg, míg a másik 19, a harmadik pedig 2,8 százalékot kap vissza” – tette szóvá.

Quaestor-károsultak demonstráltak a Csapó utcai iroda előtt márciusban | Fotó: Matey István (galéria) Quaestor-károsultak demonstráltak a Csapó utcai iroda előtt márciusban | Fotó: Matey István (galéria) ©

A fiktívek után

Mivel külön törvény garantálja, hogy nekik nem kell viselniük a kötvényvásárlás szokásos kockázatait, hanem valódi és nem valódi papírjaikra egyaránt a biztonságosabb bankbetétekével azonos összeghatárig – 30 millió forintig – extra kártalanítást kapnak, a Quaestor-károsultak érthető módon kifogásolják, hogy a Befektetővédelmi Alap csupán a fiktív kötvények után fizet száz százalékos kártérítést, maximum hatmillió forintig. Ezen belül is egymillió forintig a teljes összeget, az ezen felüli résznek viszont csak a 90 százalékát kaphatják meg a becsapott ügyfelek. A 6 millió forinton túli részt a Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapja (QA) térítené meg, ha egyszer eljut odáig a kárrendezés folyamata. Csakhogy ez utóbbi szervezet közölte: megkezdik a kifizetéseket, mivel azonban többen az Alkotmánybírósághoz fordultak, vitatva az eljárás jogszerűségét, ezért még nem az új törvény szerinti 30 millió forintig, hanem az eddig hatályos szabályok szerinti 6 millió forintig kártalanítanak. Így fordulhatott elő például az, hogy egy közel 400 ezer forintos követelésből eddig csupán 10 ezer forintot, míg egy hozzávetőleg 18 milliós bukott befektetésből hatmilliót fizetett ki a Beva.

HBN-PA


Mennyi kötvény volt fiktív?

A Quaestor Értékpapír Zrt. „fa.” felszámolóbiztosa a PSFN közzétette saját honlapján a Quaestor-kötvények sorozatonkénti fiktív/valós kötvény arányait. Ebből kiderül, hogy az előzetes becslésekkel nagyjából egybevágóak az arányok. Vannak tehát olyan sorozatok, ahol a fiktív kötvények aránya meghaladja a 85 százalékot, míg más sorozatoknál nem is voltak fiktív kötvények.