Quaestor-ügy – Fővárosi Törvényszék: a vád törvényességével kapcsolatban nem merült fel aggály

Budapest – A vád törvényességével kapcsolatban nem merült fel aggály a Quaestor-ügyben, a vád csupán hiányos, ezért hívta fel hiánypótlásra az eljáró bírói tanács a Fővárosi Főügyészséget – mondta Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője szombaton az MTI-nek.

“A hiánypótlás elrendelése nem azt jelenti, hogy a vád ne lenne törvényes. A vád törvényességével kapcsolatban a Quaestor-ügyben nem merült fel aggály” – hangsúlyozta Póta Péter, aki maga is a törvényszék büntetőbírája.

A bíróság a pénteki előkészítő ülésen csupán arra hívta fel a vádat képviselő ügyészt, hogy egyértelműsítse, pontosan mely vádirati cselekményekre vonatkoznak a bizonyítékok, ugyanis ez ebben az ügyben a rendkívül nagy terjedelmű nyomozati anyag miatt szükséges – magyarázta a szakember.

Póta Péter kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben egy ügyben a vád nem törvényes, a bíróság nem hiánypótlásra hív fel, hanem megszünteti az eljárást.

A nem nyilvános előkészítő ülés nem az adott ügy érdemi kérdéseit vizsgálja, hanem például a tárgyalhatóságával kapcsolatos technikai kérdéseket. A törvény szerint előkészítő ülésnek van helye többek között akkor, ha az ügy különös bonyolultságára figyelemmel a bizonyítás keretének, terjedelmének, a bizonyítás sorrendjének meghatározása érdekében az ügyész, a vádlott és a védő meghallgatása látszik szükségesnek.

A törvényszék egy hónnappal ezelőtt az ügy terjedelmét érzékeltetve közölte: 132 ezer oldalt tesz ki a nyomozati anyag, amelynek része még 104 CD/DVD-lemez és egy 5 terabyte kapacitású külső winchester is.

– MTI –

Címkék: ,