Quaestor-kártalanítás – A Parlament előtt tüntettek a károsultak

Budapest, 2015. november 2. Quaestor-károsultak demonstrálnak az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2015. november 2-án
Budapest, 2015. november 2. Quaestor-károsultak demonstrálnak az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2015. november 2-án - © MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest – Quaestor-károsultak egy csoportja tüntetett hétfő délután a Parlament előtt, a budapesti Kossuth Lajos téren, a demonstráción több ellenzéki politikus is részt vett.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke azt mondta: a parlamenti képviselők a kérdés hétfő délutáni tárgyalását követően kedden fogják eldönteni, hogy a Quaestor-törvényben eddig szereplő, gyűjtőfogalomként értelmezett “kezesség” fogalmat kicserélhetik-e “készfizető kezességre”. Az ellenzéki politikus szerint a Quaestor-károsultak kártalanítása akkor történhet meg rövid időn belül, ha ezt a javaslatot támogatja a többség.

Himmer Éva Quaestor-károsult arról beszélt, hogy a károsultak kifizetésére törvényben előírt határidő kilencven napja letelt. Ezért “32 ezer ember nevében” arra szólította fel a parlamenti képviselőket: a keddi szavazáson egyértelműen juttassák kifejezésre azt a politikai szándékot, hogy pártolják a Quaestor-károsultakat.

Véleménye szerint senki nem kapott 30 százalék feletti kártalanítást, vagyis még a 6 millió forintos értékhatár alatt sem történt teljes kártalanítás.

A tüntetők követelték “a Quaestor-törvény betartatását”, és hangsúlyozták, hogy addig nem nyugszanak, amíg meg nem történik a teljes kárrendezés.

A demonstráción mintegy százan vettek részt, a szervezők mécseseket osztogattak. A tömeg a beszédek közben többek között azt skandálta: “Nem hagyjuk!”, “Követeljük!” A szónokok mögött a szervezők olyan magánszemélyek és kormányzati szereplők kartonból készült másait állították fel, akik véleményük szerint érintettek “a Quaestor-botrányban”.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) október közepén azt közölte, hogy addig mintegy 86,1 milliárd forint kártalanítási összeget utalt át a kifizetéseket intéző OTP-nek, így 31 078 ügyfél, a Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítási eljárásban igényt benyújtóknak már 98 százaléka juthat hozzá a részére járó összeghez. A Quaestor-kárrendezés keretében július 13-án indult a Bevát terhelő kártalanítási rész kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig, körülbelül 6 millió forintig.

Az ezen felüli kártalanítási igények rendezésére törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelynek egyes részeit azonban az Alkotmánybíróságon megtámadták.

– MTI –
hirdetés