Putyin megtekintette a vitatott megítélésű Zapad-2017 hadgyakorlatot

Moszkva – Megtekintette Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Leningrád megyei lugai gyakorlótéren a Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlat manővereit, amelyeken egyes nyugati közlések szerint Moszkva a hivatalosan bejelentettnél jóval nagyobb haderőt vonultat fel.

Az elnök az észt határtól mintegy 100 kilométerre lévő gyakorlótéren Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök társaságában tekintette meg a főleg a Baltikumban, Lengyelországban és Ukrajnában előzetesen nyugtalanságot kiváltó csapatmozgásokat. A gyakorlat megfigyelésére a TASZSZ hírügynökség szerint félszáz ország 95 képviselője érkezett.

Az orosz honvédelmi tárca szerint a csütörtökön kezdődött egyhetes, védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott hadgyakorlaton mintegy 12 700 katona, 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében. Moszkva mintegy 5,5 ezer, Minszk pedig mintegy 7,2 ezer katonát mozgósított.

NATO-országok szakpolitikusainak korábbi kijelentései szerint azonban Oroszország az általa közölt adatoknál jóval nagyobb haderőt, több mint 100 ezer katonát mozgósított a hadgyakorlatra.

– MTI –