Sziréna

2019.12.18. 19:33

Hajdú-bihariakat hoztak összefüggésbe a németországi ATM-robbantásokkal

Magyar állampolgárságú bankautomata-robbantók ténykedésének szabtak gátat Németországban a hatóságok nemzetközi együttműködésének köszönhetően – írja a Zsaru Magazin.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a német zsaruk közösen számoltak fel egy Hajdú-Bihar megyei bűnözői csoportot – olvasható a magazin cikkében.

A Frankfurt am Main-i Főügyészség 2018-ban európai nyomozási határozatot bocsátott ki a 41 éves K. Tamás és két magyar társának kézre kerítése ügyében.

„A német hatóságoktól arról értesültünk, hogy a férfi bűntársaival közösen két különböző összetételű gázkeveréket vezetett be németországi bankautomatákba”

– tájékoztatott Gál András alezredes, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály V. bűnüldözési (debreceni) osztályának vezetője. – A különböző anyagok elegyet alkotva elektromos szikrát generáltak, majd felrobbantak. A detonáció ereje szétfeszítette az automata külső házát. Amikor az elkövetők az első védelmi vonalat leküzdötték, a benne található, bőrönd nagyságú pénzkazettákhoz már könnyen hozzáférhettek.

Mint arról a Zsaru Magazin beszámol, a tettesek a felrobbantott automatákból ellopták a pénzt, majd visszatértek hazánkba. Az adatok megérkezését követően a Debreceni Járási Ügyészség a KR NNI debreceni osztályát jelölte ki a német hatóság által kért eljárások lefolytatására. A zsaruk adatszerző tevékenységük során megállapították, hogy a németországi bűncselekményekben részt vevők rövid idő alatti látványos vagyongyarapodása összefüggésben van az ATM-robbantások elkövetése révén szerzett jövedelemmel. A három férfi néhány hónap elteltével több magyarországi ingatlan felett szerzett tulajdonjogot, illetve új gépkocsikat vásároltak. Emellett bankszámlájukon visszakövethetetlenül halmozódott fel egy nagyobb összeg – derül ki a cikkből.

– Az addigi információk alapján a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség pénzmosás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek lefolytatására szintén a KR NNI debreceni osztályát jelölték ki. Kollégáim a büntetőeljárás során a pénzmosáshoz kapcsolódó adatokat és bizonyítékokat gyűjtöttek. Az is kiderült, hogy a Németországban elkövetett bűncselekményekből szerzett vagyont K. Tamás és társai Magyarországon az érdekeltségükbe tartozó gazdasági tevékenységükön keresztül használták fel, tisztára mosva ezzel a bűnös úton szerzett jövedelmet. A két országban végrehajtandó rendőri intézkedések és eljárási cselekmények összehangolására a magyar és német hatóság közös nyomozócsoportot hozott létre. Ugyanakkor a nyomozással párhozamosan vagyon-visszaszerzési eljárás bevezetését is kezdeményeztük, melyet a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala rendelt el.

„Németországban a ­társszerv rendőrei december 7-én elfogták a Hajdú-Bihar megyei településről kiutazó K. Tamást és két társát, a 39 éves K. Balázst és a 45 éves Z. Zsoltot, akik a megalapozott gyanú szerint részt vettek a bankautomaták kifosztásában.”

Ellenük a német hatóságok robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények miatt indítottak eljárást. Az eddigi információk szerint a társaság nyolc automata sikeres kifosztásával hozható kapcsolatba, de a külföldi nyomozók további eseteket is vizsgálnak. A jelenlegi adatok szerint 300 ezer euró, mintegy 100 millió forint került bűnös úton a birtokukba. A külföldi társhatóságok a magyar gyanúsítottakon kívül elfogták a bűnözői csoport egyetlen német állampolgárságú tagját is. A KR NNI munkatársai a további társtettesek elfogására, a bűncselekményekkel összefüggésbe hozható bizonyítékok lefoglalására, valamint az elkövetők illegális úton szerzett vagyonának elvonására december 11-ére német kollégáikkal közös, összehangolt bűnügyi akciót szerveztek több mint száz rendőr közreműködésével. A műveletben részt vett a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztálya, az NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala, a Készenléti Rendőrség debreceni határvadász bevetési osztálya és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság feladatra kijelölt állománya. Ennek alkalmával Hajdúnánáson, Nyíregyházán és Budapesten további négy férfit fogtak el a rend­őrök. Az akció összesen a hét férfit, illetve a hozzájuk köthető húsz helyszínt érintette. A gyanúsítottak otthonaiban munkatársaim kutatásokat tartottak, forint és euró készpénzt foglaltak le, továbbá lőfegyvert és lőszereket, ingatlant és két gazdasági társaságban lévő üzletrészeket vettek zár alá, bankszámláikat befagyasztották, a pénzintézeti széfjeiket átkutatták. A négy elfogott magyar férfit a rendőrök a német jogszabályok szerinti robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A magyar, illetve a német nyomozást, valamint a közös nyomozócsoport munkáját az Europol és az Eurojust segítette. A nemzetközi bűnügyi információcserének köszönhetően a két ország rend­őrei a bűnözői csoport mind a nyolc tagja ellen eljárást indítottak, felszámolva ezzel a bűnbandát – összegzett Gál András alezredes.

Fotó: rendőrség

A hatékony nemzetközi együttműködés érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság állományából Csontos István ezredest delegálták Németországba összekötő tisztnek.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában