Pusztultak a méhek, megmaradt a platánfa

Szmutkó Attila
Szmutkó Attila - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – Járókelők biztonsága, fa épsége és a méhek élete között kellett választaniuk a tűzoltóknak.

Tűzoltók és a méhbefogó méhész szinte egyszerre érkeztek az István utcára kedd délelőtt, ahol egy szabadságot választott méhrajt kellett volna befogni, avagy megsemmisíteni.

Ez utóbbi történt. Ezt előbb Szmutkó Attilától, a méhek befogására “jogosítvánnyal” rendelkező méhésztől tudtuk meg. Sajnálta és egyben felháborítónak tartotta, hogy a tűzoltók megsemmisítették méhrajt, miközben ő a méhek életének meghagyása mellett be tudta volna fogni a rovarokat.

Kelemen-Madai Petra, a megyei katasztrófavédelem sajtóreferense elmondta, a méhveszély elhárítására az István útra érkezett tűzoltóknak a fa épségének maghagyása, a járókelők testi épségének megvédése, valamint a méhek élete között kellett választaniuk. A méhek ugyanis egy élete teljében lévő platánfa nem sokkal a földfelszín fölötti részén lévő lyukba vették be magukat. A rovarokat befogni csak úgy lehetett volna, ha a lyukat megnagyobbítják, ami a fa épségét, megmaradását veszélyeztette volna. Egyébként a méhész emellett kardoskodott. Mivel eleven, terebélyes fáról volt szó és a járókelőket valóban veszélyeztették a méhek, a tűzoltók a rovarok elpusztításával látták megoldhatónak a problémát.

HBN-KZS