Pusztuló puszta

Pusztuló puszta
© Fotó: Derencsényi István, archív
Na jó, ez egy kicsit erős, de legalább alliterál. Mert vak lennék, ha nem látnám azt a sok fejlesztést, ami a Hortobágyot lassan átalakítja, divatos kifejezéssel turisztikai attrakcióvá. A változás azonban mindig valaminek a végével is jár. Égerházi Péter írása.

Hosszú lenne kifejteni, mi minden megy veszendőbe, és lép más a helyére, de írhatnám azt is, hogy ki. Mert a legnagyobb változás a személyekben történt. Hat éve értetlenül fogadtuk Sándor István leváltását a nemzeti park éléről, akit követett a génmegőrző ügyvezetője, Gencsi Zoltán és a halgazdaság vezére, Puskás Nándor. Nem értettük, mert mindhármójukról úgy tudtuk, hogy kitűnő szakemberek. Valószínűleg nem is tévedtünk. Ám az akkor elkezdett folyamat, amellyel személycserék sokaságán át fokozatosan sikerült leépíteni az említett hármas együttműködésével irányított gazdasági társaságokat, a pusztát (átvitt értelemben) nem kímélte. Lehet, nem integrálódtak a nemzeti parkba, ahogy az újabb elképzelésekben szerepelt, de nyereségesen működtek. Manapság ez a halgazdaságról biztosan nem mondható el, azt beszélik, csődközeli állapotban van. Ahhoz is kevés ez a terjedelem, hogy csak részben felvillantsuk, mi játszódott le a Hortobágyon a földek haszonbérbeadása címén. Erről majd az érintettek számolnak be lapunk egy későbbi cikkében. Egyelőre csak annyit, egykori állattartók föld nélkül maradtak, virtuális állománnyal rendelkezők (a pályázatban beígérték) meg kapják utána a támogatást. Mi ez, ha nem pusztulás? A puszta szelleméé, ami nem forintosítható.

– Égerházi Péter –


Újabb vihar a hortobágyi pusztán: már nem bio az állatok húsa
Sem a kft.-t, sem az igazgatóságot, sem a magyar államot nem érte kár. Így lehetne summázni a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott választ arra a kérdésre, milyen következményekkel jár, hogy a Hortobágyi Nonprofit Kft., kivonta az állatállományát a bio minősítés alól. Az viszont még válaszra vár, hogy miért adták bérbe a gazdálkodáshoz szükséges addigi terület felét.

hirdetés