Pusztulnak a halak, mentik az őzeket

Elhullott állatokat mentenek a vadászok az árvizes területeken. A Tisza 24 órán át tetőzött Szolnoknál, jelenleg apad- közölte kedden a vízügyi igazgatóság.

A Tiszaroffi tározó területéről a Tiszagyendai Vadásztársaság vadőrei és a vízirendőrök folyamatosan mentik a vadakat. A területre elsősorban őzek szorultak be, az állatokat befogják, és motorcsónakon viszik szárazabb helyekre – közölte kedden Lovas Attila védelemvezető.
A Hortobágy-Berettyó több napja sötét és rossz szagú vizében tömegesen pusztultak a halak. A vízminőség-védelmi vizsgálatokat és a kár elhárításába a gyulai VIZIG is bekapcsolódott, a kárfelmérés jelenleg is zajlik. A hétfői viharos szél hatására a Tisza-tó és a Tiszaroffi tározó töltéseihez rengeteg hulladék és uszadék sodródott, ez akadályozza a hullámverés elleni védelmet, a vízügyesek folyamatosan tisztítják a területet.

Szolnokon éjszaka tetőzött a Tisza

Egyre nagyobb területen jelentkezik fakadóvíz Szolnokon a Vegyiművek zártkertek területén, illetve megjelent a víz a belsőbb városrészeken, a Városmajor úti toronyház pincéjében is. A szolnoki önkormányzat által védett Tiszaligetben 1400 méteren védekeznek a töltés szivárgása ellen. Szolnokon éjszaka tetőzött a Tisza 954 centiméterrel, azóta lassan apad a folyó. Délelőtt 2 centimétert csökkent a víz szintje-mondta Fejér Andor , a megyei védelmi bizottság vezetője.

A Zagyván viszont már bontják az ideiglenes gátakat, a folyó már ott sem árad, ahol eddig a Tisza visszaduzzasztotta. Tiszasüly felett továbbra is cementtel töltik fel az egy évvel korábban megrepedt töltést. A Milléren megint feltört egy buzgár, ott, ahol már 2000-ben is gondot okozott a víz, ezt is folyamatosan védik, homokzsákokkal kerítik be a szakemberek.

– Független Hírügynökség –