Pusztító földrengés Mexikóban, sokan meghaltak

Akt.:
Pusztító földrengés Mexikóban, sokan meghaltak
© Fotó: AFP / Carlos Ramirez
Mexikó – Erőteljes, a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés rázta meg kedden Mexikó középső részét. Legalább 216 ember életét vesztette.

A földrengés az ország Puebla nevű államában történt, 123 kilométerre Mexikóvárostól. Az áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 216 fő; 86-an Mexikóvárosban, 71-en Morelosban, 43-an pedig Puebla állam különböző pontjain vesztették életüket – írja a Guardian. Pont az 1985-ös nagy mexikói földrengés évfordulóján mozdult meg a föld, a 32 évvel ezelőtti katasztrófában csaknem ötezren haltak meg.

A városlakók és az életmentő csapatok egész éjszaka dolgoztak, kutattak a túlélők után, embereket húztak ki a romok alól. Több tucat épület omlott össze, csak Mexikóvárosban több mint 40.

Kormányzati források szerint legalább 21 gyerek és több felnőtt vesztette életét egy fővárosi iskolában, miután annak egy része leomlott. Jelenleg ötszáz katona és haditengerész kutat az eltűnt gyerekek és iskolai dolgozók után.

Enrique Peña Nieto mexikói elnök nyugalomra intette a lakosságot. Elmondása szerint még tart a károk pontos felmérése.

Több mint 11 utórengést észleltek a környéken, ezek közül a legerősebb 4-es fokozatú volt.

A világ vezető politikusai együttérzésüket fejezték ki, és biztosították Mexikót támogatásukról. Az országban legutóbb két hete pusztított földrengés, akkor a déli részt érte katasztrófa.

Forrás: The Guardian