Pusztítják vagy fiatalítják a faállományt?

Akt.:
Csonkok és kidőlt fa látványa fogadta olvasónkat
Csonkok és kidőlt fa látványa fogadta olvasónkat - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Kivágtak több fát és bokrot az elmúlt napokban az Oláh Gábor utcai sporttelepen.

Egyik olvasónk szerint vandál pusztítás történt az Oláh Gábor utcai sporttelepen. Levelében így fogalmazott: reggeli kocogóként, futótársaimmal együtt megdöbbentő kép fogadott a pályán. Kivágott tujafasorok, lekaszabolt aranyeső, félig kidöntött, felkopaszított, csúcsban csonkolt fenyőfa. A kivágott törzseken korhadásnak nyoma nincs. Ezek a bokrok, fák adták a mozgásszeretőknek az esztétikus környezetet, a hűsítő árnyékot, na meg az oxigént – zárult az email.

A balesetveszély elhárítása

K. Szabó Gábor, a létesítmény műszaki vezetője lapunknak elmondta: a bejáró út mellől hat darab elöregedett tuját, beljebb három félig kidőlt fát vágtak ki. Gallyaztak is. – A fenyőket a kosárlabdapálya dróthálója tartotta, vagyis balesetveszélyesek voltak. A területen sajnos rendkívül sok öreg, elkorhadt fa található. Nem a növényállomány kipusztítására, hanem a megújítására törekszünk – jelentette ki.

Hat új pálya készül

Azt is megtudtuk az illetékestől, hogy a sportkomplexum területén található streetballpálya beton borítását új műanyag felületre cserélték. Ezen túlmenően az üzemeltető összesen hat darab, 3-szor 3-as játékra alkalmas pályát is kialakít. A munkálatok előreláthatólag április 30-án fejeződnek be. Részben emiatt is szükség volt a növények eltávolítására. K. Szabó Gábor ígérete szerint a pályák elkészülte, illetve a vegetációs időszak után újra parkosítják a környéket, és igyekeznek minden most eltávolított bokrot, fát pótolni.

HBN–OCs


Több mint 80 fa koronáját vágják vissza az Ajtó utcán

Itt is alaposan megmetszették a fákat az elmúlt napokban.