Helyi közélet

2014.10.09. 18:18

Háborús hangok között

Debrecen - Egy apafai lakos szerint túl hangos a lőtér, időnként sörétek kopognak a tetőkön.

Debrecen - Egy apafai lakos szerint túl hangos a lőtér, időnként sörétek kopognak a tetőkön.Egyre többször, egyre nagyobb kaliberű fegyverekkel, egyre hangosabban lőnek az apafai lőtéren, ami nagyon zavarja a környék lakóit – állítja egy a szomszédos Apafa utcán élő, nevének titokban tartását kérő férfi. Szerinte a Júliatelep azon részén napközben időnként olyan hangos a lőtérről származó durrogás hallható, amitől az udvaron játszó gyerekek ijedtükben összerezzennek és beszaladnak a házakba. Az ablakokat egész nap zárva kell tartani, különben a kora reggeltől egészen sötétedésig tartó zajtól nem lehet pihenni. A „pufogtatás” hétvégén is zajlik. 2000-ben olyan is előfordult, hogy sörétek kopogtak a lakóházak tetején!

Zajos

A panaszos szerint ugyancsak 2000-ben megállapítottak egy zajhatárértéket, ami nappal 50 decibel, éjszaka pedig 40. Mivel a férfi meg volt győződve igazáról és hiába reklamált rendszeresen 2012-ben úgy döntött, saját pénzén felkér egy zajméréssel foglalkozó céget. Ez azzal az eredménnyel járt, hogy a zajérték sokszor 70-80 decibel között mozog.

A lakó ezek miatt bejelentést tett az önkormányzatnál, a természetvédelmi hatóságnál és a szintén ott gyakorlatozó rendőrségnél. Mivel sehol nem járt eredménnyel 2011-ben bírósághoz fordult. Az ügyet jelenleg a járásbíróságon tárgyalják. Attól tart, hogy az ítélethirdetést a végtelenségig elhúzzák, miközben ők szenvednek, ezért kereste meg szerkesztőségünket.

Külterület

Megkerestük az apafai lőteret üzemeltető Debreceni Városi Lövész Egylet elnökét, aki először arról beszélt, hogy a szóban forgó házak mind mezőgazdasági övezetnek minősülő külterületen állnak, így hivatalosan ott nem is lehetne állandóan lakni. (Csak gazdasági épületek lehetnének.) Hangsúlyozta, hogy a lőtér már az 1960-as években is ott volt, vagyis nem ők mentek a lakózóna felé, hanem az jött feléjük! Aki ott vett ingatlant tudhatta, hogy mire számíthat.

Varjú Miklós azt nem cáfolta, hogy egyre többen használják a lőteret. Magánemberek, vadászok, sportolók és rendvédelmi szervek képviselői is oda járnak gyakorlatozni. Világbajnok és olimpiát megjárt versenyzőik vannak. Minden biztonsági szabályt betartanak, csak engedéllyel rendelkező fegyvereket használnak. A lakók panaszai miatt a közelmúltban a lőtéren belül az egyik lőpályát a házaktól 50 méterrel távolabb helyezték.

– Nem kizárt, hogy a lőtérről valamikor „kilőttek” de, hogy ez nem rendszeres az biztos! Annál is inkább mert nem a lakóépületek felé lőnek – mondta az illetékes.

Nem annyi

Kifejtette, hogy mezőgazdasági területre nincs megállapítva zajhatárérték! A panaszkodó férfi által emlegetett zajhatárérték egy korábbi hasonló peres ügy kapcsán keletkezett, melyet Varjú Miklós szerint a fentiek alapján tévesen állapított meg a bíróság. Az ítélet pedig csak a per alatt álló ingatlanra vonatkozott, a többire nem.

– A lőtér nyáron van nyitva este 7-ig, azon kívül általában sötétedés idején zárunk. Ettől csak kivételes esetekben, például nemzetközi versenyek idején térünk el. Ilyenből egy évben mindössze négy van. Akkor valóban „szólnak a fegyverek” vasárnap. Egyébként időben és hangban is igyekszünk magunkat korlátozni – fogalmazott az elnök.

Az apafai vasúti fővonal és a 4-es főút is sokkal hangosabb mint a lőtér – érvelt végül a sportkomplexum vezetője.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában