Lesz mivel oltani, menteni

Akt.:
Lesz mivel oltani, menteni
© Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Csaknem tucatnyi vidéki tűzoltó szervezet kapott új eszközöket Debrecenben.

Tűzoltáskor és műszaki mentéskor nélkülözhetetlen tárgyakat, például létrákat, tömlőket, légzőkészülékeket, motoros fűrészeket, kompresszorokat vettek át Hajdú-Biharban dolgozó tűzoltó szervezetek szombaton a debreceni tűzoltólaktanyában.

tuzolto2Fotó: Orosz Csaba

Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok lapunknak elmondta: a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Magyar Tűzoltó Szövetség közösen írt ki pályázatot tűzoltó egyesületek részére eszközbeszerzésre. Az ott elnyert pénzt használták fel ilyen módon.

Önkormányzati tűzoltók, önkéntes tűzoltók és önkéntes mentőszervezetek jutottak a felszerelésekhez, melyek összértéke csaknem 27 millió forint.

Európai színvonalon

– Ez jelentős eredmény, javul szervezeteink technikai színvonala, a beavatkozások minősége, szakszerűsége. Ezeknek a tárgyaknak köszönhetően az önkéntes tűzoltó szervezetekre is ugyanúgy számíthatnak az állampolgárok baj esetén, mint a hivatásosokra – fogalmazott a parancsnok. Kovács Ferenc hozzátette: a Hajdú-Biharban dolgozó tűzoltó szervezetek általános technikai színvonala az országos átlagnál jobb, európai színvonalú.

A rendezvényen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke is részt vett, s az ünnepség végén sikeres munkát kívánt a szervezeteknek, egyesületeknek.

Fontos segítség lesz

Horváth Tibor, a 25 tagú Biharnagybajomi Önkéntes Tűzoltóság elnöke elmondta: ők a püspökladányi tűzoltóság jelzése alapján vonulnak ki, amikor arra szükség van a környéken. A szertár asztalára felpakolt tárgyakat számbavéve kiderült, hogy most láncfűrészt, néhány pár gumicsizmát, egy, az összetört autókból való mentést segítő úgynevezett ablaktörőt, négy tömlőt, egy szívókosarat, egy nagy szívótömlőt, egy csákányt és egy speciális védőgumicsizmát kaptak. – Mindig ráfér a segítség az egyesületre. Két tűzoltóautónk van, az új eszközöknek hasznát fogjuk venni – mondta.

Biztonságosabb mentés

Berzsán István, a 73 tagú Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az ő településük ugyan Szabolcs megyéhez tartozik, de gyakran átjönnek Hajdú-Biharba. – Mi nagyrészt egyéni védőfelszerelésekre pályáztunk. Így kaptunk például védőkesztyűket, kámzsákat, mászóövet, csizmákat, nyomótömlőket, elsősegély-felszereléseket, bontóbaltát és néhány, műszaki mentéskor használatos eszközzel is gyarapodtunk – büszkélkedett új tárgyaikkal.

OCsPüspökladány.
HAON.HU


hirdetés