Jubilált a megyei táncfórum

Akt.:
Jubilált a megyei táncfórum
© Fotó: Kovács Péter
Püspökladány – Ezúttal nem állapított meg sorrendet a zsűri, szakmai beszélgetés viszont volt.

  • Huszonnyolc csoport közel 600 fiatal táncosának részvételével a püspökladányi művelődési központban rendezte meg az 50. Hajdú-Bihari Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfórumot a Debreceni Hajdú Táncegyüttes szombaton.
  • A megye legnagyobb múltú néptánctalálkozóján fellépett csoportok a Rábaköztől Moldváig terjedő tájegységek táncaiból készült koreográfiákat mutattak be. A korábbi évek gyakorlatától eltérően a hagyományőrző rendezvény zsűrije, tekintettel az esemény jubileumi voltára, ezúttal nem minősítette a csoportok teljesítményét és sorrendet sem állapított meg, hanem egy szakmai beszélgetésen látták el tanácsokkal az együttesek felkészítőit.
  • Az egész napos rendezvény kísérő eseményeként a vendégek lovasfogatokon járhatták be Püspökladányt, volt kézműves kirakodóvásár is, továbbá a művelődési központ melletti szabadtéri színpadon az eéppen nem szereplő csoportok adhattak ízelítőt műsorukból a nagyszámú érdeklődőnek.

Akár a megye legnagyobb néptáncünnepének is tekinthetjük a Sárrét menti városban hétvégén megrendezett megyei néptáncfórumot, amely immár az ötvenedik alkalmához érkezett. Az eseményt ezúttal is a Hajdú Néptáncegyüttesért Közhasznú Alapítvány rendezte, vezetőjét, Tiszai Zsuzsát kérdeztük az általános iskola alsó- és felsőtagozatosai, valamint a középiskolások számára megrendezett jubileumi tánctalálkozóról.

Minősítés nem, értékelés igen

– Az elmúlt fél évszázadban több helyszínen is tartottuk a néptánctalálkozót, de a programnak mindig vidéki település adott otthont. A kezdeti évek egyikében voltunk már Püspökladányban, majd hosszú időre vagy a hajdúböszörményi, vagy a hajdúnánási művelődési központ volt a házigazda. Most mindkét intézmény épületét újítják, ezért kerestünk új helyszínt. Püspökladány telitalálatnak bizonyult, hiszen a város önkormányzata, a művelődési központ mindenben maximálisan a segítségünkre van. A művelődési központ színháztermében vannak az előadások, az intézmény mögötti szabadtéri színpadon is felléphetnek a csoportok, megmutatva magukat a város lakóinak; és persze a népművészeti kirakodóvásárt is ide szervezték. De említhetem a szekerezést a városban, vagy éppen az ingyenes fürdőbelépőt a táncosoknak. Közülük inkább a középiskolások látogatták meg a városi strandfürdőt.

_dsc3376Fotó: Kovács Péter

A megyei néptánctalálkozó céljaként a fellépő csoprtok vezetői számára a szakmai konzultáció lehetőségét, a szakmai visszajelzést említette elsőként Tiszai Zsuzsa. Majd arról beszélt, hogy az elmúlt években minősítésre is volt lehetőség, ezt azonban a jubileumi alkalomra való tekintettel most mellőzik, legyen ez egy valódi találkozó a fiatalok számára. Ennek ellenére a Furik Rita koreográfus, a Darmos István etnográfus és a Koroknai Katalin néptáncpedagógus alkotta zsűri egyebek mellett a színpadi megjelenést és látásmódot, a tánctehnikát és a koreográfiát alapul véve szakmai megbeszélést tartott a csoportvezetőknek.

A találkozás öröme

A nap folyamán 28 közösség közel 600 táncosa mutatta be két táncból álló mintegy 15 perces előadását a zsűri és a közönség előtt. A táncosokat a Bürkös zenekar kísérte, a találkozót záró táncházban mellettük a Sugalló húzta a talpalávalót.

A megye számos településéről érkezett tánccsoportok vezetői közül Pósánné Wolf Andrea néptáncpedagógust kérdeztük, aki Bak Jánossal együtt a Kispendely és Kisliget együtteseket készítették fel néptánctalálkozóra. – A többi tánccsoporttal a találkozás öröme és a bemutatkozás lehetősége hozott el bennünket a püspökladányi eseményre. Az eddig gyakorolt koreográfiáinkat először itt mutatjuk be közönség előtt, majd az év folyamán több helyszínen is.

KZSPüspökladány.
HAON.HU


hirdetés