Püspökladány nyert, Berettyóújfalu vesztett – Új tankerületek vannak, vezetőik még nincsenek

Az biztosan tudható, hogy szeptemberben becsengetnek majd
Az biztosan tudható, hogy szeptemberben becsengetnek majd - © Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Jókora értetlenséget keltett az érintett polgármesterek körében a Magyar Közlöny június 10-én megjelent száma, amely két variációt is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a megyénkben megalakuló három új tankerület (kis Klik) központja mely városokban kap helyet. Debrecen és Hajdúböszörmény mindkét mellékletben szerepel, harmadik helyszínként azonban az egyik táblázat Püspökladányt, míg a másik Berettyóújfalut tartalmazza.

Fél napi telefonálgatás után eljutottunk Vitányi István fideszes országgyűlési képviselőhöz, aki kérdésünkre megerősítette, hogy a rendelet valóban félreérthetően jelent meg, és Debrecen, valamint Hajdúböszörmény mellett Püspökladány lesz a megyében a harmadik tankerületi központ.

A debreceni tankerülethez a debreceni és a nyíradonyi járás, a püspökladányi tankerülethez a hajdúszoboszlói, a berettyóújfalui, a derecskei és a püspökladányi járás, a hajdúböszörményi tankerülethez pedig a hajdúhadházi, a hajdúböszörményi, a balmazújvárosi és a hajdúnánási járás tartozik majd – derül ki a Magyar Közlöny június 10-én megjelent számából, ami egyébiránt némi félreértésre adott okot az érintett polgármesterek körében.

A rendelet 1-es számú melléklete szerint ugyanis a debreceni, a hajdúböszörményi és a püspökladányi tankerület szerepel az új felállásban, míg a 2-es számú mellékletben Püspökladány helyett Berettyóújfalu nevét tüntették fel.

Tiszta vizet…

Vitányi István országgyűlési képviselő segített végül a tisztánlátásban, aki elmondta, hogy a 2-es számú melléklet módosításra szorul, ugyanis a megye harmadik tankerülete püspökladányi központtal működik majd. A politikus egyébiránt elismerte, hogy az egyeztetések során Berettyóújfalu is komolyan szóba került tankerületi központként, de végül Püspökladányra esett a választás.

Tények és pletykák

Nagyjából ezek a tények a kis Klik-ek életre hívása kapcsán, minden más (így például a leendő tankerületi vezetők személyére vonatkozó utalás) csak találgatás, hiszen hivatalosan még nem történt meg a kinevezésük. A pletykák szerint Debrecenben marad a jelenlegi igazgató, Püspökladány kapcsán ez ügyben nem szivárogtak ki információk, ugyanakkor több hajdúváros polgármesterét felháborította, hogy a hajdúböszörményi tankerület élére tudomásuk szerint a nyíradonyi szakmai vezető kerül.

HBN–PA
hirdetés