Püspökfűrdő: strand, szórakozás

Püspökfűrdő: strand, szórakozás
Bihar megye – A kánikulai melegben bizonyára sokan vágynak arra, hogy hétköznapjaikat vízpart közelében, vagy esetleg egy strandon napozva töltsék. A Püspökfürdőben annak jártunk utána, hányan és milyen körülmények közt tehetik ezt meg.

A rekkenő hőségben meglepően kevesen ülnek fel a Püspökfürdő felé tartó buszra. Bár a helyi közlekedési vállalat már évekkel ezelőtt megszüntette járatát, különböző magánvállalkozásoknak köszönhetően bőséges a kinálat: 1 lej 50 baniért a turisták, illetve a napozni vágyók még azt is eldönthetik, hogy mikrobusszal vagy pedig autóbusszal vágnak-e neki a nagy kalandnak. A Venus strandhoz érkezve szembeötlő a külföldi márkájú gépkocsiknak a látványa, azonban ha jobban szemügyre veszi őket az ember, rögtön kiderül, hogy tulajdonosaik többsége csupán a szomszéd megyék valamelyikéből érkezett.

A belépő felnőtteknek 7 lejbe, tizennégy éven aluli gyermek számára 5 lejbe kerül, a strand a hét minden napján, még hétfőn is várja ügyfeleit 8 és 20 óra között. Lazar Nicolae, a létesítményt a szentmártoni polgármesteri hivataltól koncesszióba kapott vállalkozásnak az igazgatója szerint naponta cserélik a strand területén található 11 medence vízét, mindennap fertőtlenítenek és takarítaniak is. Hétvégeken akár a tízezret is eléri a látogatók száma, egy átlagos hétköznapon pedig körülbelül három-négyezren vásárolnak jegyet.

Elégedettek a körülményekkel

A strandon uralkodó tisztaságról a saját szemünkkel is meggyőződhettünk, csupán a levegőben terjedő klórszag, no meg néhány eldugult WC látványa hatott némileg zavaróan. A napozók akár újságot vagy folyóiratot is vásárolhattak, anélkül, hogy kimennének a strandról, igaz viszont, hogy az egyik büfé mellett felállított standon magyar nyelvű kiadványt nemigen lehetett látni. Az üzemeltető által nyújtott körülményekkel, úgy tünik a vendégek is elégedettek, legalábbis az általunk megkérdezettek azt állították. A fogarasi Popa Ioan és családja hét év óta minden esztendőben eljön a Püspökfürdőbe, a családfő elmondása szerint itt több a hely, mint Félixen, nagyobb a tisztaság és a víz hőmérséklete is kellemesebb. A máramarosszigeti Kebeles István és felesége 1975 óta szinte minden évben meglátogatja a Püspökfürdőt, megitélésükben évről-évre javulnak az állapotok, a víz tiszta és toalettek is rendezettek. Velük ellentétben, a buzai Panaite família először járt vidékünkön és egyelőre csupán ismerkedett a körülményekkel, még nem tudott határozott véleménnyel szolgálni. Széjjel nézve a strandon, úgy tünik, mások is kellemesen érzik magukat: Püspökfürdőn is hódít a topless, többen a medencék kiemelkedő részére feküdve süttetik magukat a napon, míg mások az árnyékba húzodva kártyáznak, olvasnak vagy beszélgetnek.

A Venus-tól a Hullámfűrdőig

Ha az itt található kétágyas házacskák valamelyikén töltenénk el 24 órát 15 lejt kéne fizetnünk személyenként. Természetesen a sátras változatot is választhatjuk, mely esetben fejenként 5 lejt kellene hagynunk a recepciónál, a parkolásért 3,5 lejjel, az utánfutó “letáboroztatásáért” pedig 12 lejjel lennénk szegényebbek. Reggel 7 és este 8 óra között juthatnánk meleg vízhez, viszont 22.30- 8.00 óra között nem lenne szabad zajonganunk.

Kecsegtető az ajánlat, de nincs sok időnk a gondolkodásra, tovább kell indulnunk. A hévízi tónál azért megállunk néhány pillanatig, és elgondolkozunk azon, hogy vajon a tó közepén található nagy méretű nejlonzacskó is része kell-e legyen egy természetvédelmi területnek.

A hullámfürdőhöz épp jó időben érkezünk, az óránként tíz percig tartó hullámoknak a végét még elkapjuk. Hétköznaponként 13-17 óra között, szombaton 13-18, vasárnap pedig 12-18 óra között indítják a hullámokat fix időpontokban. Ha kocsival érkeztünk volna, a parkolásért 2 lejt kéne fizetnünk, a felnőtteknek a belépőjegy 6 lejbe, 14 évesnél kisebb gyermekeknek pedig 4 lejbe kerül. A szebb napokat is megélt villák nem vehetők igénybe, a bungalókba egy éjszakára 25 lejbe kerül az ágy, a sátor felnőttek esetében napi 7 lejbe, a gyermekek esetében pedig 4 lejbe kerül. Az utánfutóval napi 10 lejért lehet parkolni a strand területén.

Vélemények

Jakab Anikó és családja annak ellenére, hogy váradiak, az idén először látogattak ki a hullámfürdőbe. Mint mondják, utazással együtt kissé sokba kerül nekik a kiruccanás, egyébként tiszta, kellemes helynek tartják a létesítményt, csupán azt kifogásolják, hogy kevés az árnyék és könnyen leéghet az ember. Luka Ibolya is elégedett a körülményekkel. Ő Szászrégenből érkezett a famíliájával, és most járnak vidékünkön először, mivel eddig mindig a lakóhelyüktől 10 kilométernyire levő Idecs gyógyfürdőbe mentek.

Az előző évekhez viszonyítva úgy tünik, tényleg jobbak a körülmények, viszont magyar és román szavakon kivül más nyelvű mondatokat nemigen hallani. Ha majd egyszer a külföldiek is újból felfedezik Püspökfürdő szépségeit, akkor talán el lehet majd mondani, hogy a fürdőhely kilábalt az 1989 utáni időszak nehézségeiből.

Ciucur L. Antonius
hirdetés