Nagyvilág

2008.05.26. 06:16

Leszállt a Phoenix a Marson

<p>Magyar idő szerint hétfő hajnalban sikeresen landolt a Marson a Phoenix nevű amerikai űrszonda - közölte az Amerikai Űrkutatási Hivatal. <dia width="900" height="700" alt="Leszállt a Phoenix a Marson 2008.05.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lesz_llt_a_Phoenix_a_Marson_2008_05_26_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Leszállt a Phoenix a Marson 2008.05.26." /></a></dia><BR /></p>

Ez az első ember alkotta szerkezet, amely a Vörös Bolygó északi sarkvidékén szállt le.

A Phoenix-et tavaly augusztusban indították útnak a Földről. A kaliforniai Pasadénában a szonda útját figyelő űrkutatási szakemberek elmondták, hogy a landolás viszonylag problémamentesen zajlott, és az űrszonda egy szikláktól mentes, sík területre érkezett. Néhány órával később már küldött is több képet a Földre.

A leszállás csaknem hét percig tartott, eközben a szondának 20 ezer 400 kilométer per órás sebességéről 8 kilométer per órára kellett lefékeznie. Mostantól a Phoenix-nek több mint három hónapja lesz arra, hogy megvizsgálja: lehetett-e a Marson mikroszkopikus élet, illetve adatokat gyűjt arról, hogy emberek is leszállhatnak-e a Marson.

· Kamionokat borított fel a szél 
· Ugrás a Grand Canyon felett A fotós nagy ugrása 2008.05.23.
· A legkisebb túlélő  Amillia Sonja Taylor 2008.05.22.

Mi is ez a Mars-kutató Phoenix?

A kutatóeszköz 3 lábon áll, 350 kiló súlyú,és ebből 25 kilót tesz ki a tudományos berendezés. Az előállítása 420 millió dollárba (mintegy 65 milliárd forint) került.

A leszállás után a Phoenix kihajtogatta 2 napelemtábláját, amelynek felszíne 5-ször 1,5 méter. A Phoenixnek van egy 2 méter 5 centiméter hosszú robotkarja, amely az exkavátorok markolókanalához hasonlít. Ez a kar akár 1 méter mély árkot is tud ásni a Mars fagyott jeges talajában, és a kiemelt talajmintát a Phoenix tudományos műszerei elé teszi vizsgálatra.

A robotkaron van egy doboz alakú kamera, ahhoz hasonló objektívvel, amilyen a 35 milliméteres kisfilmes kameráknak van, továbbá két világító berendezés. Ezekkel felvételeket készít a környékről és a talajmintákról.

A Phoenixen elhelyezett kanadai gyártmányú meteorológiai észlelő műszer rögzíti a Mars északi pólusának napi időjárását, és vizsgálja a víznek a szilárd és a légnemű halmazállapot közötti körforgását.

A Phoenixnek van egy lézerradarja, amely pulzáló lézerfények kibocsátásával fogja vizsgálni a légkörben lévő részecskéket.

A Phoenix két "szemével", a két méter magasan elhelyezkedő két kamerájával nagy felbontású térhatású felvételeket készít a környékről és a markoló munkájáról. A két kamerát felfelé is lehet irányítani, és akkor a légköri részecskékről adnak információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!