Helyi közélet

2016.12.13. 10:09

Lehet, hogy a fák miatt nincs áram a Lencztelepen

Debrecen - Egyre gyakoribbak az áramszünetek a Lencztelepen és a paci városrészben. Ilyenkor leállnak a kazánok, vagyis nincs fűtés és melegvíz, de a számítógépeknek sem tesz jót a sok újraindítás – állította egyik olvasónk. Az E.On szóvivője elismerte, hogy tényleg akadnak problémák, amit szerintük elsősorban a vezetékekre ránőtt faágak okoznak.

Debrecen - Egyre gyakoribbak az áramszünetek a Lencztelepen és a paci városrészben. Ilyenkor leállnak a kazánok, vagyis nincs fűtés és melegvíz, de a számítógépeknek sem tesz jót a sok újraindítás – állította egyik olvasónk. Az E.On szóvivője elismerte, hogy tényleg akadnak problémák, amit szerintük elsősorban a vezetékekre ránőtt faágak okoznak.

Egyre gyakoribbak az áramszünetek az utóbbi hónapokban a debreceni Lencztelepen és a szomszédos paci városrészben – állította egyik ott lakó olvasónk. Elmondta: mostanában hetente kétszer-háromszor, de olyan is előfordult, hogy egy napon belül másodpercekre háromszor-ötször ment el az áram. December elején két egymást követő napon egy- és kétórás szünet is előfordult a szolgáltatásban.

Mivel a modern kazánok működéséhez elektromosság is szükséges, áramszünet idején fűtés és melegvíz sincs a családi házas övezetben. A gyakori újraindítás a számítógépeknek sem tesz jót. A panaszos szerint a korábbi években egy hónapban nagyjából egyszer fordult csak elő áramkimaradás.

Alultervezett a hálózat?

Olvasónk állította, hogy a sok, erre vonatkozó panasz nyomán májusban a Lencztelep több utcájában fasorokat vágtak ki, mondván azok hozzáérnek a felsővezetékekhez. Helyettük kis fákat ültettek. Az áramszünetek azonban nemhogy megszűntek, hanem még gyakoribbá váltak. A telefonáló úgy vélte, a problémát az okozhatja, hogy Debrecen ezen keleti városrészeibe egyre többen költöznek, amelynek következtében folyamatosan növekszik az áramigény, de az E-On ezt nem „követi le” rendesen, nem megy elébe a növekvő igényeknek, hanem csak „toldozzák-foltozzák” a rendszert, ezért a hálózat túlterhelt.

Tényleg több a probléma

Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője kérdésünkre elismerte, hogy a nyári-őszi időszakban valóban gyakrabban fordult elő üzemzavar a Lencz-telepen és Pacon. Októberben tízszer, novemberben ötször volt ilyen. Ezeknek a városrészeknek az ellátását a Böszörményi út végén található úgynevezett OVIT alállomásból megtáplált „Kishegyesi út” elnevezésű, középfeszültségű, csupasz légvezetékes villamos hálózat biztosítja. Az ilyen hálózatok viszonylag érzékenyek a külső behatásokra, például a villámlásra. Zárlatot okozhatnak egyebek mellett a madarak, faágak, járművek, és vandalizmus is előfordul.

A nyári üzemzavarok miatt a vezeték mentén rendkívüli bejárást végeztek az E.ON szakemberei. Az észlelt hibákat (például a törött szigetelők) többségében javították. Azonosítottak olyan vezetékszakaszokat is, ahol a biztonsági övezetbe benőttek a fák. Mivel szerintük az üzemzavarok jelentős részét vélhetően a fák okozzák, ezek gallyazását elvégzik a cég szakemberei. Ilyen munkát folytattak például november 14-én a Szeged utcán. Ott a munkálatok idejére biztonsági okokból kikapcsolták az áramot. Hátra van még a Nagy Mihály kert környéke december 15-én (e hét csütörtökön), amely szintén hatással van a két városrész áramellátására. Ezekről a munkálatokról megkezdésük előtt 15 nappal szórólapon, illetve levélben értesítették az ügyfeleket – tájékoztatott Egyházi Nikoletta.

HBN–OCS


Van teljesítménytartalék

Az E.ON illetékesétől azt is megtudtuk, hogy a Lencztelepet középfeszültségű légvezetékről 9, Pacot 14 transzformátorállomás látja el, amelyek teljesítménye 50-től 400 kilowattig terjed. Ezek teljes mértékben el tudják látni a saját körzetükben fellépő energiaigényt.

Egyházi Nikoletta E. ON szóvivő szerint alapvető érdekük, hogy ügyfeleik elégedettek legyenek. Ezért mindig körültekintően elemzik az adott környéket, az ott zajló folyamatokat, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy további igények merülhetnek fel, előre megtervezik és fejlesztik a hálózatot. Minden egyes üzemzavart egyenként kivizsgálnak.

A gallyazás befejezése után az üzemzavarok száma csökkenni fog a Lencz-telepen és Pacon – ígérte végül Egyházi Nikoletta.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában