Épülget a ház, de meddig?

Vajon felépül-e Komlóstetőn a társasház az erdő mellett? A kérdést fórumunkon tette fel az egyik levelező.

A háznak már 2004 decemberére meg kellett volna épülnie, ez nem történt meg. Eredetileg kilenc épületet terveztek, a másodiknak – bár még az elsővel sincsenek kész – már elkezdte a cég az alapozását.

Félkész állapotban

A lakók tiltakoztak az építkezés ellen – mondja Zámbó Tiborné a terület önkormányzati képviselője. Azzal tisztában voltak, hogy ez építkezési terület (az Északerdő tulajdona) de jónéhány éve már meghiúsult egy hasonló kezdeményezés ezen a helyen. Nem láttak arra garanciát, hogy megépülnek a házak, féltették az újra fává cseperedett cserjéket. Félelmük a képviselő szerint majdnem be is igazolódott.

Az építkezés ugyanis leállt, a társasház másfél éve áll félkész állapotban. Néha dolgoznak rajta valami keveset, aztán újra eltűnnek a munkások a területről.

Már mindent megpróbáltam az ügyben, amit csak lehet – magyarázza Zámbó Tiborné. És mutatja levelezését az építő céggel és a városi főépítésszel. Megjegyzi, 2005 nyarán felajánlotta azt is a Cranium kft.-nek, üljenek le tárgyalni, ám ez azóta sem történt meg. A cég építési engedélye közben le is járt.

Nem tudják folytatni

Kvák Emil, a budapesti cég igazgatója elmondta, tavaly télen valóban leálltak az építkeztéssel, 2005 tavaszán azonban egy új bank vette át az építkezés finanszírozását, így rendeződött a pénzügyi hátterük, és 70 százalékig felhúzták az első épületet. Ősszel azonban egy vitatott illetékügy miatt megterhelték a tulajdonlapjaikat, így elvesztették a legértékesebb hónapokat az építekezés szempontjából. Igaz, október 23-án fizetett a pénzintézet, de a tél miatt nem tudják folytatni az építkezést.

Amint kitavaszodik, újra kivonulunk a területre, hogy május 30-ig átadjuk az első épületet – ígéri Kvák Emil. Kilencszer 21 lakásos épületet terveznek egyébként a területre, az első két lakóházhoz kezdtek eddig hozzá. A további hét épület építési engedélye valóban lejárt, a hosszabbítást megkérték a miskolci önkormányzatnál. Kvák Emil még elmondta, a leendő lakások 50 százalékát már értékesítették (ez a finanszírozás alapfeltétele is volt a pénzintézetnél).

HM

 

Elutasították a kérvényt

Csizmadia János, a városháza építési osztályának vezetője elmondta, jogszabályok írják elő, ha a rendezési tervre vonatkozó előírások nem változnak, akkor meg kell hosszabbítani az építési engedélyt. Ez esetben azonban megváltoztak. (a rendeletben előírtaknál magasabb, a megengedettnél nagyobb százalékú beépítettséget tervezne a cég.) Így az önkormányzat elutasította a kérvényt. A cég fellebbezést nyújtott be, most így áll a dolog. Ha időben hozzákezdtek volna az építkezéshez, ez nem történhetett volna meg, mondja Csizmadia János.

Szóljon hozzá fórumunkhoz!