Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.02. 11:22

Hét lakat őrzi a tételeket

<p>Miskolc - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel hétfőn megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák, a mostani szezonban az országban várhatóan 125 546, a megyében 8034 diák ad számot tudásáról.&#160; <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-erettsegi-menete/cn/boon-news-em_01-20080502-100845"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az érettségi menete</B></A> [.pdf - 29KB]</p>

A hosszú hétvége jól jött az érettségizőknek. Maradt egy ki s idő a tanultak átismétlésére.

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel hétfőn megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák, a mostani szezonban az országban várhatóan 125 546, a megyében 8034 diák ad számot tudásáról. 

Szigorúan

Az idei érettségi vizsgákra összesen 1 milliárd 150 millió forintot különítettek el az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. A tavaszi érettségi időszakban a vizsgák menetét vagy a vizsgázók felkészülését érintő jelentős változás nem lesz.
Az idén is rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett készültek a tételek. A tapasztalatok alapján az érettségi feladatsorok tartalmi és formai ellenőrzésének - amúgy is többlépcsős - folyamatába a leggyakoribb tárgyak esetében még egy ellenőrzési fázist iktatott be a minisztérium.

Sorsolnak

Ebben az évben is minden szinten, minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült, amelyek közül sorsolással választanak. Az érettségi-feladatlapok csomagolását az Oktatási Hivatal logisztikai osztálya végzi, a csomagolás és tárolás idején 24 órás őrség garantálja a biztonságot. A tételek szállítása plombált csomagterű gépjárműveken történik, a gépkocsivezető mellett legalább még egy kísérővel.
A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, s erről jegyzőkönyv készül.

Rendszerezés

A hosszú hétvége jól jött az érettségizőknek. Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója szerkesztőségünk vendégeként azt tanácsolta a vizsgára készülőknek, hogy az utolsó napokat használják föl tudásuk rendszerezésére, nézzék át még egyszer a tankönyveket, és sokat segíthetnek az elmúlt évek feladatlapjai, melyek internetes portálunkon, a www.boon.hu címen is megtalálhatók, bővebb gyűjtemény pedig az oktatási minisztérium honlapján, a www.okm.hu címen áll rendelkezésre.

Bűncselekmény

Az érettségi-feladatlapok idő előtti felbontása, továbbítása, terjesztése bűncselekmény, amely minimális esetben is egyéves szabadságvesztéssel büntethető. Azért, hogy a korábbi érettségi idején történtekhez hasonlóak ne fordulhassanak elő, a tételeken a „szolgálati titok” felirat nagy betűkkel szerepel, s a feladatlapok formailag teljesítik a titokvédelmi követelményeket.

Időpontok

Írásbeli érettségi vizsgák: május 5-27-ig
Emelt szintű szóbeli vizsgák: június 5-11-ig
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák: június 16-27-ig

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!