Civipédia

2020.05.20. 17:41

Megújult a Debreceni Értéktár weboldala

Hogy eleven jelenként éljen köztünk a múlt.

Fotó: Kiss Annamarie

– A debreceniség, a debreceni identitás mindannyiunk számára egy meghatározó élmény és életünk kereteit jelenti. Ahhoz, hogy markánsan éljen a jelenben és a jövő generációi számára is, elengedhetetlenül fontos, hogy a múlt és a debreceni hagyományok a ma eszközével jelenjenek meg – mondta Puskás István alpolgármester szerdán a Debreceni Értéktár megújuló honlapját beharangozó sajtótájékoztatón a Régi Városházán. Elhangzott, mivel egyre meghatározóbb a digitális tér, fontos, hogy a cívisváros kulturális öröksége és hagyományai erőteljesebben és koncentráltabban legyenek jelen. Ezt szolgálja a Debreceni Értéktár weboldala, mely a város értékeit és hagyományait öleli fel. Szimbolikus ereje is van, hiszen megmutatja, hogy mennyi elemből és sokszínűségből tevődik össze mindaz, amit a Debrecen fogalom alá tudnak sűríteni. Az érdeklődőknek ezen a felületen könnyen és gyorsan elérhető az információ.

„Bízunk benne, hogy ezek nemcsak a tudásvágyat fogják kielégíteni, hanem akár olyan inspirációt is jelenthetnek, melyek segítik azt is, hogy a lakossága tovább építse a várost”

– hangsúlyozta Debrecen alpolgármestere.

Minden, ami Debrecen

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottságának elnöke kiemelte, a maguk között Civipédiának nevezett honlap egy olyan felület, melyen keresztül hitelesen érhetők el információk Debrecen múltjáról, hagyományairól, értékeiről. Mindezt az értéktár szakértői és az értéktárat alkotó közgyűjtemények háttere garantálja.

A honlap korszerű, vizuális és modern, mely magában foglalja Debrecen sokféle területről gyűjtött örökségét.

Többek között az érdeklődők megismerkedhetnek a város hungarikumaival, kézműves hagyományaival, múltjával. A honlap folyamatos fejlesztés alatt áll, észrevételeket, újabb javaslatokat szívesen fogadnak a város lakosaitól.

– Találhatnak információt például Debrecen bombázásáról vagy Szabó Magdáról is, melyeket akár tanóra keretében – vagy akár az online oktatás során – is felhasználhatnak – mondta Mazsu János. Kiemelte, a honlap egyik legnagyobb értéke a Kálnási Árpád nyelvész által összegyűjtött Cívis Enciklopédia, mely egy több mint 35 ezer debreceni fogalmat felvonultató adatbázis. Itt olyan kifejezésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, mint például a Csicsogó, mely Debrecen egykori legismertebb kocsmája volt. A debreceniertektar.hu oldalon mindent megtalálhatnak arról, amit Debrecenről tudni illik, és tudni érdemes.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában