Profitot termel idéntől a föld mélye

Profitot termel idéntől a föld mélye
Hajdúnánás – Tavaly nyáron kötötték rá az országos hálózatra a hajdúnánási gázmezőt (a területen a kitermelést a brit JKX Oil and Gas Plc. nevű cég végzi), és a tavalyi harmadik negyedévi tőzsdei jelentésük szerint még napi 240,7 ezer köbméter földgázkitermelés az éves gyorsjelentés szerint már 311,5 ezer köbméterre nőtt.

Ezt a mennyiséget az idei második negyedévben 481,4 ezer köbméterre tervezik növelni. Sajtóhírek szerint a hajdúnánási készletek az előzetesen reméltnél nagyobbak, becslések szerint 340 millió köbméter gázt és félmillió hordó olajat rejt a föld mélye.

Ott igen, itt nem

Megyénkben egyébként Görbeháza térségében is végeztek kutatófúrásokat, de a hírekkel ellentétben (miszerint még ebben az évben megkezdik ennek a készletnek a felszínre hozását is) ott nem találtak elegendő mennyiségű földgázt. Pusztai Adél, Görbeháza polgármestere ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta a Naplót, hogy noha három hete elkezdődtek a munkálatok a település határában, a fúrást végző cég a közelmúltban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy náluk nem találtak a kitermeléshez elegendő mennyiségű természeti kincset a föld mélyén.

HBN