Problémás élelmiszer a magyar boltokban: ki a felelős?

Komoly bírságot kapott több magyarországi üzletlánc, mert klórmekváttal kezelt indiai szőlőt hoztak forgalomba. Szakértők szerint a termék nem okoz közvetlen egészségügyi károsodást, de azonnal visszahívták a polcokról. Kérdés, mit tehet a fogyasztó, hogy elkerülje az ilyen veszélyeket.

Határérték feletti mennyiségű növényvédőszert mutatott ki egy Indiából importált csemegeszőlőben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, ezért valamennyi tétel forgalmazásának korlátozását és az áru visszahívását rendelte el.

Milliós bírságok

Az MGSZH közölte: az elmúlt napokban hatósági ellenőrzést tartottak több nagyáruház-láncnál, valamint importőrnél amely során indiai csemegeszőlő tételekből analitikai vizsgálat érdekében mintát vettek. A SPAR mintegy egymillió forint, a Penny Market, az Aldi és az Auchan százezer forint nagyságrendű növényvédelmi bírságra számíthat a klórmekváttal szennyezett indiai szőlő forgalmazása miatt. A bírság nagysága attól függ, mennyi kifogásolható terméket forgalmaztak az üzletláncok.

 

<<<Folytatás az eredeti oldalon>>>