E-anyakönyvezés – Döcögve indul a rendszer

Akt.:
Hajdú-Bihar – Az egyszerűsítés egyelőre sok bonyodalmat okoz az ügyintézőknek.

Július másodikától élesítették az országos elektronikus anyakönyvezési rendszert, azonban az még messze nem tökéletesen működik. Mint Tóth József polgármester csütörtökön portálunknak jelezte, a polgári városházán azzal a problémával szembesültek a dolgozók, hogy nem tudnak halotti anyakönyvi kivonatot nyomtatni. Bár ez a probléma délutánra megoldódott, a program valószínűleg továbbra is döcögni fog.

Megkerestük más települések ügyintézőit, a velük való beszélgetésekből kiderült: rendszerhibák máshol is előfordulnak, de nem lepte meg őket a technikai malőr, a néhány nappal ezelőtti teszteken számos nehézséggel működött a program. Egyikük úgy fogalmazott, hogy egy „nem kiforrott, fejlesztés alatt álló” rendszerrel kell dolgozniuk.

A változással a korábbi négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyvet egyetlen elektronikus adatbázisban kezelik, egyszerűsítve az ügyintézést, s megszüntetve a papíralapú bejegyzéseket – legalábbis, ha majd zökkenőmentes lesz az e-anyakönyvezés.

HBN