Praktikus tanácsok influenza ellen

A kézfertőtlenítő gél használata jó megoldás lehet útközben
A kézfertőtlenítő gél használata jó megoldás lehet útközben - © Fotó: AFP
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Influenzajárvány idején különösen fontos, hogy kezünket mindig alaposan mossuk meg.

Hétről hétre egyre többen keresik fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel: január negyedik hetében már 65 ezren jeleztek ilyen megbetegedést, és egyes vélekedések szerint idén májusig is eltarthat az influenzaszezon. Többféle vírustörzs is támad, ezért jó résen lenni: a megelőzéshez ad néhány praktikus tanácsot a NaturMed Hotel Carbona főorvosa.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint folyamatosan emelkedik Magyarországon az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Amíg 2019 első két hetében 11 és 19 ezren, addig a harmadik héten már 38 ezren, a negyedik héten pedig 65 ezren keresték fel orvosukat. A betegség fő tünetei a fejfájás, magas láz, ízületi és izomfájdalom, valamint fáradékonyság. Dr. Somogyi Katalin szerint hatékony megelőző eszköz az influenza elleni védőoltás, de több olyan házi praktikára is felhívja a figyelmet, amelynek a betartásával csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.

Ügyeljünk a higiéniára

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos, hogy fordítsunk figyelmet a rendszeres fertőtlenítésre. Különösen azok a helyzetek lehetnek veszélyesek a vírusterjedés szempontjából, ahol sok ember tartózkodik zárt térben. Ilyenek lehetnek a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, de érdemes résen lenni olyan ártalmatlannak tűnő tárgyaknál is, mint például a sokak által használt érintőképernyők, vagy bankautomaták.

Jó megoldás, ha kézfertőtlenítő gélt tartunk magunknál, és használjuk, amikor csak tehetjük. Hazaérkezvén pedig elengedhetetlen az alapos kézmosás, azaz a szappanos tenyereinket körkörös mozdulattal dörzsöljük egymáshoz, kulcsoljuk össze ujjaink külső-, majd belső felületét, illetve ujjbegyeinket és ujjainkat is mossuk át alaposan. Kezeinket szárítsuk meg, lehetőség szerint tiszta törülközővel vagy papírtörlővel.

C-vitamin-bevitel

Fogyasszunk rendszeresen friss, feldolgozatlan alapanyagokból készült ételeket, nyers idényzöldségeket, gyümölcsöket. Ezeknek a segítségével feltölthetjük szervezetünk vitaminkészletét, és így ellenállóbbak lehetünk a vírusokkal szemben. Érdemes bevetni ilyenkor nagyanyáink ősi csodaszerét, a mézes fokhagymát, ami amilyen bizarrul hangzik, olyan hatásos immunerősítőként hat. Ha tehetjük, minél kevesebb alkohollal és dohányzással terheljük a szervezetünket ebben az időszakban is!

Pihenjük ki magunkat

A kialvatlanság és stressz gyengíti az immunrendszerünket, így az influenza nagy barátainak számítanak. Ezért, ha idén el akarjuk kerülni a vírusos megbetegedést, próbáljunk meg minél többet pihenni, és amikor csak lehet, alaposan aludjuk ki magunkat. A pihenés lehet aktív is: az orvos szerint töltsünk minél több felhőtlen percet a szabad levegőn, napsütésben. Edzettségi állapottól függően húzzuk fel nyugodtan a futócipőnket vagy a túrabakancsunkat, és szervezzünk egy-egy sportos napot – meg fogjuk látni, hogy a szervezetünk hálás lesz érte.

HBN


Látogatási tilalomról szóló tájékoztató a budapesti Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Részlegén 2019. január 15-én. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el az influenzaszerű megbetegedések halmozódása miatt.
Budapest - Az országos influenzajárvány miatt továbbra is fenntartják a látogatási tilalmakat a kórházak és ápolási intézetek. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ keddi közleménye szerint a fővárosban továbbra is teljes a látogatási tilalom a Szent Margit Kórházban és a Semmelweis Egyetem (SE) töb...

Fertőtlenítés nélkül napokig, de akár hetekig és életképesek maradnak egyes kórokozók
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Influenzajárvány idején sokat beszélünk arról, hogy a fertőzés terjedését a higiénés szabályok fokozott betartásával megelőzhetjük. Elsősorban a kézmosásra, az antibakteriális kendők használatára gondolunk, holott ilyenkor a környezetünkben lévő tárgyak megtisztít...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nátha és az influenza tüneteit könnyű össze­keverni, de van, ami segíthet. Az influenzára és a náthára általában ugyanazok a (vagy legalábbis nagyon hasonló) tünetek a jellemzőek: tüsszögés, köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, gyengeség. Súlyo...