Pozsonyban tárgyalt Dmitrij Medvegyev

Az Európai Unió és Orszorszország közti viszonyról, Szlovákia és Európa 65 évvel ezelőtti felszabadításáról, valamint a gazdasági és kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt szerdán Pozsonyban Dimtrij Medvegyev. Az orosz elnök mindhárom legfőbb szlovák közjogi méltósággal találkozott.

Medvegyev szlovák kollégájával, Ivan Gašparovičcsal közös nyilatkozatot tett közzé abból az alkalomból, hogy 65 évvel ezelőtt, 1945. április 4-én a Vörös Hadsereg felszabadította Pozsonyt és Szlovákiát A nyilatkozat szerint Szlovákia nem felejti el azt a segítséget, amelyet a szovjet hadsereg nyújtott az 1944-es náciellenes szlovák nemzeti felkelésnek. Moszkva pedig köszönetet mond, amiért Szlovákiában gondozzák az elesett szovjet (orosz) katonák sírjait, az áldozatoknak állított emlékműveket.

A két elnök éberségre int, mert Európában ismét hallatják hangjukat a neonácik és más szélsőséges mozgalmak, amelyek “a háború utáni határok erőszakos megváltoztatására szólítanak fel”.

Medvegyev három szlovák, Gašparovič pedig három orosz világháborús veteránt tüntetett ki. Az orosz elnök és küldöttsége a legfőbb szlovák közjogi méltóságok jelenlétében az elesett szovjet katonák legfőbb szlovákiai emlékművénél, a Pozsony fölé magasodó Slavínon is lerótta kegyeletét.

Pozsony és Moszkva összehangoltan kíván fellépni a terrorizmus, nemzetközi bűnözés, a tömegpusztító fegyverek elterjedése és a kedvezőtlen éghajlatváltozás ellen, valamint az energiabiztonság érdekében. Medvegyev pozsonyi tárgyalópartnerei elítélték a moszkvai metrórobbantásokat.

Az orosz elnök elmondta, ha Moszkvának sikerült megállapodást kötnie az EU-val a stratégiai partnerségről és az európai biztonságról, ezek a dokumentumok a szlovák érdekeket is teljességgel tükrözni fogják. A szlovák elnök erre megerősítette: Pozsony stratégiai partnerének tekinti Oroszországot, és reméli, hogy ekként vélekedik az Európai Unió is.

Medvegyev a kölcsönös kapcsolatok fő pillérének a gazdasági együttműködést tekinti. Ennek jegyében a pozsonyi látogatás során a többi közt megállapodást írtak alá egy szlovákiai ciklotron-központ létrehozásáról, valamint memorandumot a földgázipari együttműködésről. Ugyancsak lefektették, hogy az orosz TVEL vállalat szállít majd fűtőanyagot a bővülő mohi atomerőműnek, az orosz vasutak pedig a poprádi Tatravagónkával együtt gyárt majd tehervagonokat.

Medvegyev biztonságára a szlovák hatóságok több száz munkatársa vigyázott. Az Amnesty International pozsonyi szervezete azt követelte a szlovák elnöktől, hogy Medvegyevet az emberi jogok oroszországi tiszteletben tartására szólítsa fel.

– Független Hírügynökség –