Pótolják-e a gólyafészket

Hajdúsámson, Debrecen – A múlt évben az áramszolgáltató rendszerkarbantartás címen (ezt mondták az ottaniak) megszüntetett egy gólyafészektartó-rostélyt az egyik villanyoszlopon.

Ez Hajdúsámsonban a Petőfi utcán történt. Megjöttek a gólyák, keresik a fészküket vagy legalább is azt, ahová új fészket építhetnének. Nem találják. Az ott élők pedig sajnálják a gólyákat. Telepítettek-e újabb tartót az oszlopra, illetve mi az eljárás mostanság a gólyafészkekkel kapcsolatban? – érdeklődött egy olvasónk.

Társaságunk arra törekszik, hogy a természeti környezettel összhangban végezze munkáját, ezért továbbra is folytatja azokat a természet- és madárvédelmi programjait, amelyek mellett elkötelezte magát. Ezek a programok hosszú távúak, megvalósításuk folyamatos munkát igényel

– Egyházi Nikoletta hangsúlyozta válaszában Egyházi Nikoletta, az E.ON kommunikációs munkatársa. – A madárvédelem érdekében folytatott tevékenységeink közül kiemelkedő a hálózatok ún. madárbaráttá való átalakítása. Az olyan megoldások, amelyek elriasztják a madarakat, vagy lehetetlenné teszik az oszlopokon való leszállásukat, társaságunk részéről nem támogatottak!
Szakembereink Hajdú-Bihar megyében az elmúlt évben több mint 80 km hosszú szakaszon végezték el a hálózat madárbaráttá történő átalakítását, valamint 2423 darab tartóoszlop szigetelése történt meg, 486 db madáreltérítő került felszerelésre és több mint 200 db oszlopon történt meg a szabadvezetékek elemeinek burkolása. Természetesen ebben az évben is tovább folytatjuk a hálózat madárbaráttá való alakítását, és többek között 200 oszlopnál fogjuk a szabadvezetékek elemeit burkolni, illetve 900 madárvédő papucs kerül felszerelésre.
Természetesen folyamatosan szerelünk fel gólyafészektartókat is, javítjuk, karbantartjuk azokat. A gólyák megérkezéséig, ebben az évben, közel 40 db gólyafészektartókat helyeztek fel, illetve helyeztek át munkatársaink a megyében. Ezt tesszük, illetve tettük Hajdúsámsonban is, ahol két fészektartó felszerelése volt szükséges, mivel a régi tartók már nem voltak biztonságosak. A Petőfi utcában lévőt sajnos, nem tudtuk felszerelni, mert a speciális oszlop(bakoszlop) miatt a fészektartó szerkezete, valamint az oszlop csatlakozó mérete nem egyezett meg és a szomszédos oszlopokon sem volt elhelyezhető a szerkezet. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal együttműködve, hamarosan felszereljük itt is a fészektartót.
Társaságunk folytatja az ún. költőládák kihelyezését is (tavaly közel 30 darabot), valamint egyedi madárvédő akciókat is támogat, mint például a gólyafióka-gyűrűzést. Részt vesz az országos szinten zajló Akadálymentes Égbolt programban, melynek célja, hogy 2020-ig minden madárvédelmi szempontból veszélyesnek bizonyuló vezetékszakasz „madárbaráttá” váljon – tájékoztatott Egyházi Nikoletta.

 

 

Madárvédelem

 Az elektromos hálózat madárbaráttá alakításának elemei: a szabadvezetékek földkábelre történő cserélése burkolt vagy szigetelt szabadvezetékek alkalmazása csupasz szabadvezetékek elemeinek burkolása az oszlopok fejszerkezeteinek madárvédelmi szempontú átalakítása az ütközés szempontjából veszélyes középfeszültségű és nagyfeszültségű vezeték-szakaszok ellátása a madarak figyelmét felhívó „madáreltérítőkkel” kiülők létesítése.