Pósán: több támogatás, kevesebb adó

Pósán László
Pósán László - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – A kormány szerint az idei intézkedésekkel több pénz marad az embereknél.

A tavalyi tapasztalatokat felhasználva idén akár már tavasszal tervezhető lesz a 2017. évi költségvetés – mondta Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a gazdasági élet szereplőitől kapott visszajelzések alapján az elmúlt években a gazdasági közeg jóval kiszámíthatóbb, a költségvetés egyensúlyba került, a magyar gazdaság európai viszonylatban is figyelemre méltóan teljesít.

– Januártól több olyan intézkedést is bevezettünk, amelyek segítik a családok boldogulását. Ezek alappillérei: az adók csökkentése, bővülő adókedvezmények, az otthonteremtés támogatása, és a folytatódó béremelések. Év elejétől bruttó 111 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum pedig bruttó 129 ezer forintra nő. Az szja mértéke idén 15 százalékra csökken – sorolta a politikus.

Már igényelhető a CSOK

A képviselő elmondta: az új lakóingatlanok áfája 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik, ezzel párhuzamosan januártól igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), segítve a családok otthonteremtését. Az első reakciók alapján már februárban két kormányrendelettel segítik az új és a használt lakóingatlanokhoz jutást. A támogatások bővülése mellett idén is folytatódnak a béremelések, fokozatosan emelik majd a járandóságokat a közszférában – tekintett a jövőbe Pósán László.

HBN
hirdetés