Pósán: csökkent a nyári szociális étkeztetést igénylők száma Debrecenben

Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Debrecen, 2014. június 25., szerda (MTI) – A családok megsegítésére hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően csökkent a nyári szociális gyermekétkeztetést igénybe vevők száma Debrecenben – közölte Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerdán az MTI-vel.

A politikus azt mondta, hogy az ellenzéki pártok “valótlanságokat és sületlenségeket” állítanak a hazai gyermekéhezéssel kapcsolatban, holott soha akkora összeg nem állt rendelkezésre nyári szociális közétkeztetésre, mint az idén.

Pósán László kifejtette: 2006 és 2010 között 6 milliárd, 2010 és 2014 között 10 milliárd forint jutott e célra. Az idén az egyetlen évre szánt forrás 2,6 milliárd forint, ehhez az önkormányzatok vissza nem térítendő támogatásként juthattak hozzá. Az igényt május 7-ig kellett benyújtani – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint Debrecenben a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő kiskorú gyermekek számára igényelhették a támogatást, amelynek összege az állami és az önkormányzati önrésszel együtt 42 millió 316 ezer forint. Ebből 1781 gyermek étkeztetését lehet megoldani 54 napon át.

Az önkormányzat illetékesei viszont minden jogosult gyermek – 2930 – szüleit tájékoztatták a lehetőségről, ám a szülők kevesebb mint a fele jelzett vissza. Ez a különbség azt jelzi, hogy felesleges az “ellenzék károgása” – közölte Pósán László.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a családok egzisztenciális helyzetének javítása folytatódik, s tovább csökken azon gyermekek száma, akik esetében a nyári szociális étkezés jelenti a napi egyszeri meleg étkezést.

– MTI –