Porvihar: csak a nagysága volt szokatlan

Akt.:
Homokvihar Debrecenben
Homokvihar Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Előbb felmelegedés következik, majd újabb hidegfront érkezik, de már nem lesz ennyire viharos a szél.

Egy Németország felől érkező és már valahol a Székelyföld felett járó kimondottan alacsony légnyomású mérsékelt övi ciklon hidegfrontja okozta azt a szeles időjárást, amely szerdán végigsöpört a megyében – mondta el a Naplónak Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem TTK Meteorológiai Tanszékének vezetője szerda délután.Hangsúlyozta, hogy a jelenség, amit a népi bölcsesség böjti szelek névre keresztelt, teljesen szokványos ilyenkor kora tavasszal, csak a mértéke volt most eltérő a megszokottól. Nem jellemzi ugyanis 60-70 kilométeres szélerősség, illetve ennél is nagyobb széllökés ezt a folyamatot nálunk. Az pedig, hogy port is hozott magával, annak tudható be, hogy az erős szél a közeli csupasz földek felszínét felkavarta, és örvényszerűen maga előtt görgetve több száz méteres magasságba is felhordta. Bármilyen tereptárggyal találkozva keletkezhetnek kisebb örvények, ezért tűnhetett időnként forgószélszerűnek – tette hozzá a szakember.


A nagy szél még egy pótkocsit is megbillentett a 4-es főúton | Fotó: Matey István A nagy szél még egy pótkocsit is megbillentett a 4-es főúton | Fotó: Matey István ©

Arra a kérdésre nemmel válaszolt, hogy várható-e újabb, a szerdaihoz hasonló szélvihar. Pontosabban, a jelenség akár több alkalommal is megismétlődhet, így már csütörtök este, illetve péntek délelőtt várható, de a nagysága nem fogja elérni a szerdait.

Az viszont rossz hír, hogy várhatóan húsvétkor sem fog bennünket kímélni az időjárás, de az akkor érkező hidegfront mögött már nem lesz ennyire intenzív a légmozgás. Erős, ám nem viharos széllel, sok felhővel érkezik a nyuszi Szegedi Sándor szerint.

HBN-ÉP


Videó: Homokvihar söpört végig Debrecenen
Pótkocsit és buszmegállót is borított a homokkal érkező viharos erejű szél.

hirdetés